Hlavní obsah

V množírně týrala desítky psů, soudu se vyhýbá

Právo, Patrik Biskup

Plzeňskému okresnímu soudu se zřejmě opět nepodaří otevřít případ majitelky množírny psů v Plzni a Sedlci Ivy W., která podle státního zástupce týrala desítky čtyřnohých mazlíčků.

BEZ KOMENTÁŘE: Množírna psů v plzeňském bytě, kde majitelka chovala desítky psůVideo: Policie ČR

 
Článek

Osmatřicetiletá chovatelka, které hrozí za týrání zvířat a nepovolené podnikání až pět let vězení, se z pátečního termínu hlavního líčení omluvila, že je nemocná. Už počtvrté za posledního půl roku.

„Doložila lékařskou zprávou, že není schopna účasti u hlavního líčení,“ řekla Právu soudkyně, která má případ přidělený. Ta kvůli absenci Ivy W. u předchozích jednání nechala na obžalovanou zpracovat znalecký posudek.

Sněmovna v prvním čtení podpořila zákaz množíren zvířat

Domácí

„Výsledek potvrdil, že po fyzické stránce jí nic nebrání, aby mohla být přítomna u jednání,“ sdělila soudkyně. Ale je tady jiný problém. Jak Právo zjistilo, tentokrát má Iva W. údajně psychické problémy. Pod čerstvou lékařskou zprávou je podepsaný psychiatr, který její účast u soudu označil za nereálnou a stanovil dobu léčení na tři měsíce.

Zpoždění půl roku

Státní zástupce podal obžalobu loni v květnu. Poprvé se soud měl konat v srpnu, kdy se Iva W. omluvila s tím, že marodí. Podruhé bylo jednání nařízeno na konec září, tehdy soudkyni přišla omluvenka, že je obžalovaná opět ve stavu nemocných. Stejný scénář se odehrál při třetím termínu v říjnu. Pak nechala soudkyně na Ivu W. zpracovat znalecký posudek.

Policisté na Jesenicku zlikvidovali množírnu psů, v rodinném domě jich žilo 40

Krimi

Podle spisu policisté v létě roku 2018 zabavili v plzeňském bytě na sídlišti Vinice sedm desítek psů v zuboženém stavu a dalších dvacet v rodinném domě v Sedlci na Plzeňsku. Později zjistili, že chovatelka psy množila a pak je načerno prodávala.

Foto: Policie ČR

Psi žili v otřesných podmínkách.

„Dlouhodobě od roku 2017 chovala nejméně 97 psů ve zcela nevyhovujících životních a hygienických podmínkách. Nutila zvířata k výkonům, které neodpovídaly jejich fyzickému stavu a biologickým schopnostem,“ stojí v obžalobě.

Téměř sto psů

Na případ upozornili aktivisté ze spolku Hlas zvířat, kteří na ženu podali trestní oznámení. Policie následně s krajskou veterinární správou provedla v obou nemovitostech domovní prohlídky.

Desítky zubožených čivav, množírna i v paneláku. Policie obvinila ženu z týrání zvířat

Krimi

Zvířata žila podle veterinářů v naprosto nevyhovujících podmínkách. Byla držena v klecích, trpěla nedostatkem výživy a často byla i slepá. V místě byl cítit i silný zápach čpavku. Z nevyhovujících podmínek zvířecí záchranáři odvezli do útulku především čivavy, jezevčíky a křížence. Týraných psů byla necelá stovka. Při odebírání byly některé fenky březí, jedna z nich dokonce začala rodit.

Ačkoliv měla žena zakázaný chov, prodávala psy jako papírové. Za jednoho inkasovala od 15 do 18 tisíc korun. Kromě zachráněných psů bylo na pozemku u domu v Sedlci nalezeno také velké množství mrtvých psů. Ti byli buď zakopáni, spáleni, nebo ponecháni v pytlích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám