Hlavní obsah

V Liberci soudí narkomany obžalované z vraždy muže

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Krajský soud v Liberci začal ve středu řešit případ zavražděného jednačtyřicetiletého Makedonce Besima Ramadaniho, na jehož smrti se měla podle obžaloby podílet trojice narkomanů. Devětadvacetiletá Daniela Filippov a sedmatřicetiletý Václav Janda by mohli za vraždu, těžké ublížení na zdraví, vydírání a delikty spojené s výrobou drog strávit ve vězení až 20 let. Jednatřicetiletý Lukáš Juška je obžalován z vydírání a těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaní Lukáš Juška (vlevo) a Václav Janda u libereckého soudu

Článek

Jak je uvedeno v žalobě, tragédie z poloviny srpna 2011 se začala odehrávat v domě v Rynarticích na Děčínsku, kde obžalovaní po předchozí potyčce cizince spoutali a poté ho tloukli mimo jiné basebalovou pálkou. Týrání mělo trvat více než den. Po cizinci chtěli 10 000 eur.

Makedonec peníze nesehnal, Janda s Filippov ho proto naložili do auta a odvezli do lesa mezi Holany a Litice na Českolipsku, kde ho podle žalobce uškrtili. Jeho tělo ve značném stadiu rozkladu v příkopu u silnice našel náhodou kolemjedoucí cyklista.

Přiznali jen pervitin

Všichni obžalovaní vinu na smrti muže odmítli, přiznali se pouze k výrobě, prodeji a užívání pervitinu.

„Skočil oknem do místnosti, kde jsme byli s Danielou. Byl zfetovaný a běsnil s nožem a baseballovou pálkou v ruce. Křičel, že nás zabije,“ vypověděl Juška, který muže zpacifikoval a omotal lepicí páskou, aby prý ochránil obžalovanou a její matku, která byla s nimi v domě. Jeho další výpověď ale, stejně jako u dalších obžalovaných, nesouhlasila s tím, co uvedl policistům v přípravném řízení.

Janda, který v okolí Holan vyrůstal, připustil, že s Filippov a cizincem v noci jel tím směrem, vystoupil prý z auta ale ještě několik kilometrů před místem nálezu těla.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaná Daniela Filippov u libereckého soudu

"Daniela s Besimem si chtěli něco vyřídit, tak jsem vystoupil v Zahrádkách a zhruba hodinu a půl se tam procházel. Obhlížel jsem, co by se dalo ukrást. Už jsem takový," tvrdil Janda, podle kterého se obžalovaná Filippov pro něj vrátila už bez Ramadaniho.

"Neuhodila jsem ho ani jednou. Na jeho smrti jsem se nepodílela," nesouhlasila s Jandou obžalovaná Filippov. Podle jejích slov na osudné místo u Holan dojeli všichni tři, Janda s Ramadanim vystoupil, načež ona počkala v automobilu. "Do auta se Janda vrátil sám, bez trika," řekla mladá žena, která prý jen plnila to, co jí oba muži říkali.

V domě v Rynarticích byl podle výpovědi svědků čilý ruch. Nájemníci se tam střídali velmi často. Bez zajímavosti není, že častým návštěvníkem a milencem obžalované byl i Vojtěch Tancoš, který je jedním z pěti obžalovaných v tzv. mačetovém útoku v Novém Boru. I tento útok se stal v srpnu 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám