Hlavní obsah

V Krkonoších se utrhla lavina, mohou pod ní být tři lidé

Právo, Novinky, ok, jap, pra
Krkonoše
Aktualizováno

Vrtulníky záchranné služby vzlétly v úterý odpoledne do Krkonoš, kde spadla lavina. Na místě zasahovali horští záchranáři. Podle záchranné služby by mohly být zavalené tři osoby. S jistotou to ale zatím nikdo neví, záchranáři vycházejí jen ze svědecké výpovědi, podle níž se na místě pohybovali tři lidé.

Foto: společnost/amsos.cz meteorologická Amatérská, ČTK

Lavina v oblasti Modrého dolu má asi kilometr

Článek

Lavina se utrhla nedaleko Pece pod Sněžkou v Modrém dole. „Nad lavinou momentálně operují tři vrtulníky, protože máme informaci o třech zavalených osobách. Na podrobnější informace je ovšem příliš brzy. Záchranáři pracují v rojnicích a hledají případné zavalené osoby,“ řekl kolem 15.30 Novinkám mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Lavina byla dlouhá asi kilometr a jde o jednu z největších, která se kdy v Modrém dole utrhla.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Záchranář prohledává oblast laviny

Posádka vrtulníku po cestě nabrala také horské záchranáře se psem určeným na vyhledávání lidí. Horská služba požádala o pomoc polské kolegy, kteří jim v oblasti pomáhají se speciálním vyhledávacím zařízením. Podle informací Novinek na místo letěl vrtulník z Prahy, Liberce a Hradce Králové.

Informaci rovněž potvrdil zástupce náčelníka krkonošské Horské služby Pavel Jirsa. „Máme neověřené zprávy, že v Modrém dole se v kritický okamžik měla pohybovat trojice lidí,“ sdělil Jirsa.

Hrozí další sesuvy

Horská služba večer oznámila, že k půl sedmé ukončila pátrání po zavalených osobách, protože na místě hrozí sesuvy dalších lavin. O dalším pátrání rozhodne ve středu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Příslušníci horské služby při pátrání

Pokud by pod sněhem byli lidé, neměli by šanci přežít. Uvádí se, že bez následků lze pod lavinou přežít asi 15 minut. Pokud má zavalený vzduchovou kapsu, jeho šance na přežití se zvyšují.

Těsně kolem chaty

V blízkosti laviny se nachází chata Děvín. „Máme tam skupinu dospělých absolventů gymnázia, kteří jsou v pořádku. Lavina se zastavila 30 metrů od chaty. Celá skupina je teď zavřená uvnitř a nesmí vycházet, asi aby nekomplikovali práci záchranářům a policii,“ řekla Novinkám správkyně chaty Děvín.

Lavina chatu minula jen těsně a stočila se do koryta potoka.

Modrý důl patří k obzvláště nebezpečným lavinovým svahům. „Jeho dolní částí sice vede zimní turistická trasa, která je ale mimo dosah možné laviny. V místech, kde laviny bezprostředně hrozí, by turisté neměli co dělat,“ podotkl Jirsa.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V Krkonoších už více než týden platí třetí lavinový stupeň nebezpečí. V oblasti leží metr sněhu a teplota se pohybuje kolem minus pěti stupňů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Při pátrání pomáhali i hasiči

Záchranáři vyjeli k spadlé lavině naposledy minulý čtvrtek. Dva lidé tehdy byli zavaleni, třetí jim poskytl první pomoc. I přes veškerou snahu ale zemřel 28letý skialpinista. Druhý částečně zasypaný lyžař utrpěl vícečetná poranění a byl převezen vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové. Všichni tři se pohybovali ve volném terénu, zcela mimo lyžařské trasy a bezpečné skialpinistické lokality. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám