Hlavní obsah

V korupční aféře plzeňského politika obviněn notář

Právo, pab
PLZEŇ

Plzeňský notář Zdeněk Veverka má problém. Policie ho obvinila, že dodatečně a účelově ověřil dokument, který měl vyvinit plzeňského zastupitele a radního prvního městského obvodu Petra Tofla (ODS) stíhaného za korupci.

Článek

Tofl je podezřelý, že od společnosti Blue Earth, s. r. o. přijal půl miliónu korun za to, že se postará o urychlení oprav objektu, který má firma od města v pronájmu. Peníze před více než dvěma roky měl předat Toflovi ředitel Blue Earth Jiří Galoda. Schůzku si přitom natočil skrytou kamerou.

Kompromitující videokazetu našli kriminalisté loni v listopadu při domovní prohlídce u Galody, kterého zatkli v souvislosti s podezřením z jiné trestné činnosti. Na základě nahrávky pak obvinili z úplatkářství jak Tofla, tak Galodu. Oba během vyšetřování přišli s verzí, že nešlo o úplatek, ale o zálohu na dodávku zboží. Policistům přitom předložili předmětnou smlouvu údajně z roku 2005 ověřenou právě notářem Veverkou.

„Šetřením jsme zjistili, že smlouva byla ověřena dodatečně až v průběhu trestního stíhání. V době, kdy ji měl notář podle svých slov potvrdit a ověřit, vůbec neexistovala,“ řekl Právu náměstek krajského policejního ředitele Jaromír Kníže. Za to policisté notáře obvinili z trestných činů padělání a pozměňování veřejné listiny, zneužití pravomoci veřejného činitele a také křivé výpovědi, neboť při výslechu jako svědek tvrdil, že předmětnou smlouvu ověřoval už v roce 2005.

Podle prezidenta Notářské komory Martina Foukala je to první případ, kdy je trestně stíhán notář za úmyslný trestný čin související s výkonem jeho povolání. „Ministr spravedlnosti mu může pozastavit činnost až do pravomocného skončení případu,“ uvedl Foukal.

Veverka nebyl k zastižení, aby se mohl k obvinění vyjádřit. Jeho sekretářka vzkázala, že je celý den na jednání mimo kancelář. .

Policisté také rozšířili trestní stíhání Tofla právě za padělání a pozměňování veřejné listiny.

Nahrávka

Právo jako první upozornilo na to, že ani jeden ze společníků Blue Earth si na žádnou půlmiliónovou zálohu na zboží nevzpomněl. Naopak. Například Tomáš Frič, který byl většinovým vlastníkem Blue Earth v době, kdy Galoda peníze Toflovi předal, potvrdil, že šlo o úplatek.

„Peníze jsem Galodovi pro Tofla připravil já. Z nahrávky je naprosto jasné, na co těch půl miliónu bylo určeno,“ uvedl Frič, který o její existenci věděl, ale s jejím obsahem se podle svých slov seznámil, až když ho k tomu policisté vyslýchali. Podle něho je z videozáznamu patrné, že jde o úplatek, a je dokonce slyšet, jak Galoda Toflovi peníze předává se slovy: „Tady máš ještě seznam věcí, které za to zařídíš.“

Cílem společnosti Blue Earth podle Friče bylo, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby, který měl v rámci záruky napravit chyby, které znemožňovaly využít objekt v plném rozsahu. V tom měl právě Tofl pomoci a využít přitom kontakty a úzké vazby na špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici stejně jako nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám