Hlavní obsah

V kauze týrání chlapců je obviněna i lékařka

Právo, ac, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUŘIM

Dětská lékařka Milana Smékalová je od středy v pořadí již šestou obviněnou v kauze týrání osmiletého Ondřeje a desetiletého Jakuba, jejichž matka Klára Mauerová a teta Kateřina Mauerová jsou stále ve vazbě. Jak Právo informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský, bylo lékařce ve středu sděleno obvinění z trestného činu neoznámení trestného činu týrání svěřené osoby.

Článek

Podle vyšetřovatelů si dětská lékařka při pravidelných prohlídkách obou chlapců musela všimnout zejména jizev po pálení a řezání. Pokud si toho všimla a neoznámila podezření z týrání chlapců příslušným orgánům, dopustila se sama trestného činu a hrozí jí až tříletý trest odnětí svobody.

"Jsme teprve na samém začátku trestního stíhání lékařky, takže nelze říci žádné podrobnosti. Jisté je v tuto chvíli jen jedno - že věc již nemůže být odložena. Státní zástupce buď vypracuje obžalobu, nebo stíhání zastaví," řekl mluvčí státního zastupitelství Právu.

Kromě sester Mauerových je v kauze týrání dvou chlapců obviněna také jejich kamarádka Hana Bašová zvaná Nenci, která chlapce zavírala v kumbálu v Domě dětí a mládeže Paprsek, student Masarykovy univerzity Jan Škrla, který se s ženami znal ze skautského oddílu Mravenci a na týrání chlapců se podle všeho osobně podílel, ze stejného důvodu je stíhán také brněnský podnikatel Jan Turek.

Lékařka Smékalová se odmítla pro Právo jakkoli ke svému obvinění vyjadřovat a odkázala na svého právního zástupce Lukáše Prudila. Ten potvrdil obvinění. Připomněl, že lékařka neměla při prohlídce Jakuba žádné informace, které by svědčily o týrání. Neví ani, na základě čeho došlo k jejímu stíhání, protože jí nebyl umožněn přístup do trestního spisu. "Jednoznačně trvá doktorka Smékalová na tom, že neměla žádné informace," zdůraznil Prudil.

Vyšetřuje i školní inspekce

Dva inspektoři z brněnského pracoviště České školní inspekce zahájili ve středu - v přímé souvislosti s obviněním Smékalové - dvoudenní kontrolu na základní škole v Brně-Lesné, kam od září 2006 do května 2007 chodil Jakub Mauer.

Ředitel školy, jenž odmítá zveřejnit své jméno v médiích, Právu ve středu řekl, že škola je naprosto čistá. Zároveň s učitelem tělocviku ředitel říká: "V tělocvičně si nemůžete na žácích všimnout žádné jizvy, zvláště pokud je pod tričkem a tepláky. A do šatny k žákům nikdo neleze, mohl by být snadno obviněn z pedofilie." Připouští, že pro zakrytí případných jizev měli zainteresovaní vše rafinovaně zajištěno.

Dle ředitele byl Jakub zcela normální

Jakub se úspěšně vyhnul všem deseti lekcím plavání, matka ho pokaždé omluvila, nejčastěji pro nemoc. Vyhnul se také škole v přírodě, prý pro nedostatek peněz. Jinak bylo kolem Jakuba podle ředitele všechno v pořádku. O jeho prospěch se pravidelně zajímali oba rodiče, každý přicházel zvlášť. "Byl zcela normální kluk. Není pravda, že neměl hygienické návyky, jak o něm psali v jednom médiu," zdůraznil ředitel. Připouští, že Jakuba někdy odváděla ze školy obviněná Bašová, ale škola s tím nemá nic společného, protože dotyčná čekala až před budovou.

Školní inspekce se při kontrole nezaměřuje výhradně na kauzu Jakub Mauer, nýbrž prověřuje systém omlouvání žáků, komunikaci školy s rodinou a podobně. Ředitel se neobává žádných možných nedostatků ani postihů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařka potvrdila mučení bratrů z Kuřimi

Jana Zahradníčková, lékařka z brněnského Klokánku, Právu potvrdila, že na tělech Jakuba Mauera (10) a jeho bratra Ondřeje Coufala (8), kteří byli po odebrání...

Výběr článků

Načítám