Hlavní obsah

V kauze nemocničního vraha jsou další podezřelá úmrtí

Právo, Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Dalších pět podezřelých úmrtí vytipovala znalecká komise ministerstva zdravotnictví, kterou v kauze vraha Petra Zelenky z havlíčkobrodské nemocnice ustanovil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Zelenka je obviněn z vraždy osmi pacientů a v dalších devíti čelí obvinění z pokusu o vraždu.

Článek

Julínek ustanovil koncem loňského roku komisi, která se zabývala správností poskytnuté medicínské praxe. "Vzniklo podezření, že nedošlo ke správné medicínské praxi a jejich úmrtí není vysvětlitelné," uvedl ve čtvrtek Julínek k pětici dalších podezřelých případů.

"Úmrtí těchto pěti pacientů není vysvětlitelné z medicínského hlediska," uvedl ve čtvrtek Julínek. Komise mimoto šetří dalších 17 případů, které už dříve vytipovala policie.

Komise se rozhodla prověřit celou dobu Zelenkova působení v havlíčkobrodské nemocnici. Prošetřuje tedy všechna úmrtí na ARO v období od nástupu Zelenky v březnu 1999 do 31. října 2006, kterých bylo 373.

Podle Julínka se jedná pouze o průběžnou zprávu komise, proto nechtěl uvést další podrobnosti. Pokud by se podezření ukázala jako oprávněná, celkem by měl Zelenka na svědomí už třináct obětí.

Julínek dodal, že závěry znalecké komise v Havlíčkově Brodě budou "v řádu týdnů, ale naopak znalecké komise v Jihlavě, kde Zelenka působil pouze měsíc, budou během několika dní."

V Jihlavě komise šetřila šest vybraných pacientů. V pěti případech je šetření uzavřeno a v jednom se ještě dohledávají některé části zdravotnické dokumentace. Ani v jednom případě ale úmrtí nejsou dávána do souvislosti s měsíčním působením Petra Zelenky.

Zelenkovi hrozí v případě prokázání viny doživotní trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám