Hlavní obsah

V jámě na staveništi na Olomoucku uvízla liška s mládětem. Pomáhali hasiči

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huzová

Na záchranu uvízlých zvířat vyrazili v pátek hasiči ze Šternberka na Olomoucku. Do jámy vykopané na staveništi v Huzové totiž spadly dvě lišky. Podle mluvčí hasičů se pravděpodobně jednalo o matku s mládětem.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Liška s mládětem uvízly v pátek ve dvoumetrové jámě na staveništi v Huzové na Šternbersku.

Článek

K uvízlým zvířatům vyjeli hasiči krátce po osmé. Po příjezdu zjistili, že se lišky nacházejí ve dvoumetrové jámě, která byla vykopaná v rámci oprav silnice v huzovské části Arnoltice. „Jáma byla po stranách opatřena dřevěným bedněním, dole byla hliněná,“ upřesnila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Způsob záchrany následně hasiči konzultovali s místní zástupkyní úřadu dohlížejícího na životní prostředí, která na místo dojela spolu s nimi. Zásah totiž ztěžoval fakt, že se zmatené a vystrašené lišky bránily vyproštění. Navíc se dle mluvčí pravděpodobně jednalo o matku se svým mládětem.

Foto: HZS Olomouckého kraje

V dvoumetrové jámě kromě dospělé lišky uvízlo i mládě

„Hasiči pak zvolili taktiku záchrany nejprve mláděte a poté matky,“ dodala mluvčí.

Mládě se hasičům povedlo vyprostit bez větších problémů, dospělá liška se však záchraně bránila kousáním a škrábáním. I ji se podařilo z jámy vytáhnout, liška se následně vydala směrem k lesu za mládětem.

Záchrana lišek nakonec podle mluvčí netrvala ani čtvrthodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám