Hlavní obsah

V jaderné elektrárně Dukovany vypukl malý požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Igelitový obal krabice s gumovým těsněním hořel ve středu v Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku. Událost se stala při práci na modernizaci prvního výrobního bloku, který je nyní odstaven. Nikdo nebyl zraněn.

Článek

"Do okolí nemohla uniknout žádná radioaktivita, protože požár vznikl v nejaderné části," řekl ve čtvrtek mluvčí elektrárny Petr Spilka. Nehodu zřejmě způsobila nedbalost pracovníků dodavatelské firmy nebo špatná koordinace jejich práce. Vzniklá škoda, kterou způsobil především zásah práškovým hasicím přístrojem, se odhaduje na 90 000 korun.

Každou mimořádnou událost je elektrárna povinna hlásit Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a hasičům. "I takové malé hašení je kvalifikováno jako požár," uvedl Spilka.

Požár vznikl ve 12:30 při zabrušování stojanů pro nové prvky systému měření a regulace. Ručním hasicím přístrojem ho uhasili pracovníci elektrárny, kteří byli na kontrolní obchůzce. Pak na místo přijeli hasiči.

Škoda vznikla hlavně na gumovém těsnění pro ventily, které bylo uloženo v krabici. Nedá se použít, protože do něj vnikl hasicí prášek, uvedl mluvčí. Podobná událost se v Dukovanech stala naposled asi před pěti lety, kdy hořel televizní kabel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám