Hlavní obsah

V jabloneckém sklepě se vyráběly drogy pro Švédsko. Soud šéfům gangu vyměřil 16 a 13 let

Právo, Michael Polák

Tresty od podmínek až po 16 let vězení padly v pátek u Krajského soudu v Liberci. Soud tak uzavřel hlavní líčení v případu česko-švédsko-maďarské organizované skupiny, jejíž členové vyrobili ve sklepě obchodního domu v Jablonci nad Nisou víc než čtvrt tuny zakázaného amfetaminu. Ten se používá jako stimulující rekreační droga speed.

Foto: Michael Polák, Právo

Amfetamin v Jablonci nad Nisou vyráběl Čech Richard Rákosník (na snímku). Protože s policisty spolupracoval a pomohl aktivity mezinárodní skupiny rozkrýt, dostal u soudu pouze sedmiletý trest.

Článek

S vyrobeným amfetaminem gang zásoboval trh ve Švédsku minimálně od roku 2013. Z Jablonce do Skandinávie putovala droga v zásilkách o hmotnosti od 10 do 40 kilogramů auty, veřejnou autobusovou dopravou i malým soukromým letadlem.

Největší tresty, 16 a 13 let ve věznici s ostrahou, dostali Luka Lugurič z Maďarska a Tibor Karnel ze Švédska, kteří si drogu v Česku objednávali, platili za ni a organizovali její transport.

„Stáli v čele organizované skupiny, působící na území několika států, v níž byly jasně určené role organizátorů a role kurýrů. Objednávali si drogu v rozsahu až stovek kilogramů a za účelem zisku v řádu stovek miliónů korun,“ zdůvodnil udělené tresty po vynesení rozsudku liberecký soudce Pavel Pachner.

Policii pomohl výrobce drogy

Oba muži, Maďar i Švéd, svou vinu ve své závěrečné řeči odmítli. Poukázali na to, že policie vycházela především z výpovědi výrobce speedu, Čecha Richarda Rákosníka. Ten se už na policii ke všemu doznal, aktivity celé skupiny pomohl rozkrýt a v procesu získal postavení spolupracujícího obviněného.

„Rákosník nemluví pravdu. O jedné události má často čtyři různé verze. Vymýšlí si o tom, co se stalo a jak to probíhalo,“ reagoval ve své závěrečné řeči Švéd Tibor Karnel.

Soud nakonec Rákosníkovi vyměřil pouze sedmiletý trest, ačkoli mu hrozilo 10 až 18 let stejně jako hlavním organizátorům gangu. „Máme za to, že vypovídal pravdivě a nemá důvod si vymýšlet. Jeho výpověď odpovídá i pořízeným odposlechům a sledování,“ uvedl soudce Pachner.

Přísné tresty dostali i další obžalovaní. Český majitel autodílny, který Rákosníkovi pomáhal balíčky s drogou ukrýt v různých částech auta a u něhož se doma malé množství drogy také našlo, dostal šestiletý trest.

Další dva Češi, kteří se podíleli na organizování skupiny i transportu dostali po čtyřech letech a jeden z kurýrů, který měl rovněž status spolupracujícího svědka, vyvázl s podmíněným trestem.

Obžalovaní se na místě odvolali nebo si ponechali lhůtu stejně jako státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám