Hlavní obsah

V dozorčí radě městské společnosti sedí podvodník

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V dozorčí radě Podnikatelského a inovačního centra (BIC) v Plzni, které bylo založeno městem v roce 1992 jako společnost podporující rozvoj inovačního podnikání v regionu, sedí podvodník. Čtyřiapadesátiletého Karla Steiningera potrestal minulý týden plzeňský soud osmiměsíční trestem vězení s podmínečným odkladem na jeden rok za to, že od svých sousedů podvodně vylákal přes padesát tisíc korun.

Článek

I když rozsudek není pravomocný, o vině Steiningera, který si jako důvěrník zastupující bytovou samosprávu u vlastníka nemovitosti neoprávněně během dvou let vyplácel odměny z fondu oprav, není sebemenších pochyb. Sám se totiž před soudem k trestné činnosti plně doznal.

"Připojil jsme k zápisu z členské schůze samosprávy dodatek , že mě byla odsouhlasena odměna. Mrzí mě to, udělal jsem chybu. V budoucnu se podobného chování vyvaruji," kál se Steininger na lavici obžalovaných.

Do pětičlenné dozorčí rady BIC, která plní kontrolní funkci, byl Steininger na návrh ODS zvolen radou města v dubnu letošního roku. To už běželo trestní řízení. "O jeho trestné činnosti nic nevím. Viděl jsem ho zatím jen jednou. Podmínkou členství v dozorčí radě je bezúhonnost. Pokud není splněna, je to důvod k ukončení členství," řekl místopředseda dozorčí rady BIC Boris Kreuzberg.

Zaskočena Steiningerovým odsouzením byla ředitelka BIC Jana Klementová. "Taková informace je pro mě nová. O tom, jací lidé jsou voleni do dozorčí rady, nerozhoduji. Sešla jsme se se členy dozorčí rady zatím jen jednou," uvedla Klementová.

V rozsudku nad Steiningerem samosoudkyně mimo jiného uvedla, že obžalovaný vykonával vysoce odpovědnou funkci ve vedení Stavebního bytového družstva mladých, kde by měl mít morální kvality. Podle ní naopak zneužil důvěry, kterou mu dali řadoví členové.

Reklama

Výběr článků

Načítám