Hlavní obsah

V Chropyni je po požáru chemičky úzko a ticho

Právo, Jiří Růžička
Chropyně

Představa další noci, prožité mimo domov v sousedství vyhořelé továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku, je pro tři stovky evakuovaných tristní, nicméně nevyhnutelná. Chemický provoz hoří a dýmá už od páteční půlnoci.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V Chropyni na Kroměřížsku je po požáru závodu na recyklaci odpadů nezvykle ticho. Jestli nezůstala v ruinách nějaká oběť, to zatím nikdo nevyvrátil ani nepotvrdil.

Článek

Ještě nikdo v Chropyni, ani mluvčí policie, ani mluvčí hasičů, navíc nevyloučil, že by při požáru, který nemá v regionu obdoby, někdo zemřel. Hasiči evidují dvě lehká zranění svých mužů.

Dokud hořelo, žár hnal zplodiny výš a vítr je unášel dál. Teď, paradoxně, jak se daří tlumit ohniska požáru, se mrak stále více otírá o stavení v ulicích v nejbližším okolí. Plameny vyvrhly i zkroucené plechy, sežehly trávu a keře v okolí.

„Tají se mi dech a je mi úzko,“ svěřil se jeden z evakuovaných na okraji zatím zakázané zóny, jak to všechno může dopadnout,“ řekl.

„Dále platí evakuace. Měření zatím neprokázala větší koncentraci nebezpečných látek v ovzduší. Dým, který už teď není třeba až tak hustý, je ale pořád intenzívní,“ řekla v sobotu večer mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková. „Ten zápach je nesnesitelný, po pár minutách z toho bolí hlava,“ řekl Právu jeden z obyvatel, který už vzdal šanci, že v noci na neděli bude spát v ulici Drahy.

„Jsme v kontaktu s lidmi, kteří jsou evakuováni, řekl starosta Chropyně Jaroslav Hloušek. „Většina jich využila zázemí rodiny a přátel,“ dodal.

Okolí totálně zničeného objektu stále hlídá policie. Kdy se lidé budou moci vrátit domů, se bude rozhodovat v následujících hodinách. Co je čeká při úklidu a odvětrávání, dál a dál, je zatím spekulace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám