Hlavní obsah

Za tragický požár v Bohumíně nejspíš může vyřizování sousedských sporů

Právo, Novinky, ok, jap, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín
Aktualizováno

Hasiči zasahují u požáru panelového domu v Bohumíně. Na místě je několik jednotek hasičů. Zemřelo 11 lidí včetně tří dětí. Pět lidí se zabilo skokem z okna. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) potvrdil, že požár mohl způsobit žhář. Šéf krajských policistů Tomáš Kužel řekl, že policie zadržela jednoho člověka.

Tragický požár v BohumíněVideo: Aleš Honuš, Právo

 
Článek

Hasiči před devátou hodinou večer uvedli, že 11 lidí, kteří zemřeli, byli všichni z bytu v 11. patře. Původně se hovořilo o tom, že při požáru v 11. podlaží zahynulo šest osob, tři děti a tři dospělí. Z bytu, který je nad ním, mělo zemřít pět osob.

Při požáru se také deset lidí zranilo, zranění utrpěli také dva hasiči a jeden policista. Hasiči vyjeli do ulice Nerudova před šestou hodinou odpoledne.

„Probíhá intenzivní šetření okolností a příčin této tragické události,“ řekla mluvčí policie Karolína Bělunková.

Foto: Novinky

Požár bytu v Bohumíně

Podle informací reportéra deníku Právo z místa byly v rodině, kde začalo hořet, neshody. Následně měl někdo z obyvatel bytu rozlít benzín a zapálit byt. Karin Šípková, která bydlí v domě, kde hořelo, novinářům řekla, že policisté na místě zadrželi muže a odvedli ho v poutech. Muž údajně tvrdil, že požár založil. Ředitel krajské policie Tomáš Kužel na otázku, zda šlo o úmysl, odpověděl „bez komentáře”.

Foto: Aleš Honuš, Právo

Na místě pomáhal lidem v šoku i krizový intervent.

„Viděla jsem dva sedící lidi na parapetu, kteří hořeli. Následně jeden z nich skočil. Dále jsem se na to nemohla dívat,“ řekla místní obyvatelka reportérovi. Na místě kromě policistů a záchranářů zasahují také krizoví interventi, jenž pomáhají lidem, kteří byli svědky tragické události.

Foto: Aleš Honus, Právo

Požár bytu v 11. patře paneláku v Bohumíně, z bytu nad ním lidé vyskákali z oken. Nepřežili

„Chtěl bych vyjádřit soustrast všem pozůstalým, je to děsivé a ta děsivost je umocněná tím, že to vypadá, že to byl žhářský útok,” řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Šéf krajských hasičů Vladimír Vlček odmítl spekulace, že hasiči na místo dorazili pozdě. „ Událost byla ohlášená v 17:49, v 17:54 už byla na místě první jednotka. Od nafouknutí záchranné matrace nás dělilo doslova několik desítek vteřin,” dodal.

Vyřizování sousedských sporů?

Příčiny požáru nechtěl Vlček komentovat, potvrdil však, že byt vzplál nezvykle rychle. Šéf krajských hasičů Tomáš Kužel potvrdil, že policie zadržela jednoho muže.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že možný pachatel nebyl obyvatelem bytu, který začal hořet. „Vypadá to, že to byl někdo z nejbližšího okolí, pravděpodobně se jednalo o nějaké dlouhodobé sousedské spory. Momentálně je muž v režimu zadržení a bude vyslýchán,“ řekl České televize ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle policejního ředitele byl vytvořen speciální tým, který bude případ vyšetřovat. Z Prahy přiletěli do Bohumína také další kriminalisté a technici. Navíc uklidnil veřejnost, že není důvod k obavě. Policie po nikom nepátrá. Obyvatelé domu budou mít minimálně do neděle náhradní ubytování.

Požár bohumínského paneláku je nejtragičtějším od roku 1990. V roce 2010 zemřelo při požáru objektu v Praze devět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám