Hlavní obsah

Uvězněný podnikatel vylákal od Rittigových právníků 100 miliónů korun

Právo, Jakub Troníček

Právníci z advokátní kanceláře MSB Legal pracující pro kontroverzního lobbistu Ivo Rittiga museli podle zjištění Práva před třemi lety odepsat více než 100 miliónů korun, které si od nich během roku 2011 napůjčoval a posléze nevrátil podnikatel František Alexa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Článek

Ten byl kvůli tomu za úvěrový podvod přesně před rokem odsouzen na pět let do vězení a v současné době je ve výkonu trestu. Peníze od Rittigových právníků vylákal s tím, že je chtěl použít na údajně výhodné investování při algoritmickém obchodování na měnovém trhu. Ve skutečnosti ale žádný byznys neudělal a místo toho vypůjčenými penězi lepil finanční díry z minulosti.

Jsou na něj exekuce

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Věřili jsme mu, protože jsme ho znali z minulosti,“ řekl k tomu Právu advokát David Michal z MSB Legal s tím, že Alexa své dluhy společnosti nesplácí, i když mu to soud uložil.

Na podnikatele jsou vyhlášeny exekuce, a zda začne masivní pohledávky splácet, je ve hvězdách. Jasné není ale ani to, komu vlastně zpronevěřené peníze původně patřily.

Jako poškozená je v rozsudku, jejž má Právo k dispozici, vedena společnost Armonet, která si prostředky podle všeho sama půjčuje a vydělává na úrocích, když takové peníze dále poskytuje na úvěr.

V orgánech firmy působí kromě Michala podle výpisu z obchodního rejstříku také jeho kolegové z MSB Legal Karolína Babáková a Marek Stubley. Jediným akcionářem této firmy je přitom společnost Cheerlade Holdings registrovaná na Kypru, za kterou podle dostupných informací stojí opět Michal s Babákovou.

Vazby na Čmejlu

Skupina advokátů z MSB Legal je nejčastěji spojována s Rittigem, ale kancelář dlouhodobě úzce spolupracuje také např. se spolumajitelem plzeňské Škodovky Markem Čmejlou, který byl nepravomocně odsouzen švýcarským soudem v rozsáhlé kauze divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel Marek Čmejla

A právě k němu vedou nitky i od Armonetu. Čmejla totiž v případu uhelných dolů figuruje coby jedna z hlavních tváří finanční skupiny Appian, která důlní společnost ovládla, ale jež také v minulosti vlastnila firmu Armonet.

Deník MF Dnes v této souvislosti loni informoval, že z Appianu v letech 2009 až 2011 tekly stovky miliónů korun do společnosti Fynerdale Holdings, ze které zase ve stejné době odešlo zhruba 700 miliónů korun na účty Armonetu.

Michal se k původu stovky miliónů, o kterou Armonet kvůli zpronevěře Alexy přišel, odmítl jakkoliv blíže vyjadřovat. „Byly to peníze vydělané věřitelem,“ řekl pouze Michal.

U soudu nicméně advokát podle informací Práva vypověděl, že vypůjčené peníze neměly s Appianem nic společného.

Vlastník Armonetu, tedy společnost Cheerlade Holding, každopádně v Česku figuruje prostřednictvím svých dalších dceřiných firem a také právníků kolem Michala hned v několika kauzách spojovaných s Rittigem, tedy v případech údajného tunelování společnosti Oleo Chemical, Nemocnice Na Homolce nebo pražského Dopravního podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám