Hlavní obsah

Útok Romů na mladou dvojici v Novém Boru byl rasový, míní policie

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

Desítky rodičů přešlapují dvě hodiny po poledni před branou základní školy U Lesa v Novém Boru. Další čekají v teple ve štrůdlu zaparkovaných aut. Ještě nedávno věc nevídaná. Po víkendových útocích skupiny mladých Romů dvanáctitisícové město ovládl strach. Děti se bojí chodit i do školy, rodiče se bojí nechat je samotné na ulici. Jeden z nedávných útoků skupiny Romů na patnáctiletou dívku a osmnáctiletého chlapce policie klasifikovala jako rasový.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Rodinní příslušníci v Novém Boru raději doprovázejí děti do školy.

Článek

„Jasně že mám o dceru strach, když slyším, co se tu teď děje. Naštěstí mám takovou práci, že můžu jít dceři naproti,“ říká asi čtyřicetiletý muž a bere si přes rameno dceřin růžový školní batoh. Podle jeho slov je momentální situace v Novém Boru dost napjatá. „Máme ještě starší třináctiletou dceru. Teď se ji bojíme pustit samotnou i vyvenčit psa,“ dodává.

Jeho slova potvrzují další rodiče, kteří s dětmi postupně odcházeli od školní brány. „Moje dvanáctiletá dcera se třikrát týdně vrací z kroužku až po setmění. Mám o ni strach, a tak jí chodím naproti. Takže můj partner má strach pak o nás obě,“ popisuje momentální náladu všedních dnů ve městě Petra Balajková.

Křičeli na nás, že si nezasloužíme žít, ať chcípneme. Že to není poslední, co se tu stalo. Teď se bojím i ráno chodit do školy.
svědkyně romského útoku

Zdánlivé uklidnění situace po srpnovém mačetovém útoku Romů na hosty v jedné z restaurací vystřídalo znovu napětí mezi obyvatele v reakci na dva víkendové násilné incidenty. Při prvním byla v parku zraněna patnáctiletá dívka a osmnáctiletý hoch. O den později byl napaden dvacetiletý mladík v městské části Arnultovice.

„Je to nepříjemný plíživý pocit strachu. Člověk se tomu snaží bránit, ale pak se dozví, že se starší osmnáctiletá dcera procházela poblíž chvíli před tím napadením,“ tvrdí žena.

Byl to rasový útok, řekla policie

Dvojice teenagerů posedávající navzdory sychravému odpoledni na lavičce na náměstí potvrzuje, že se mladí do městského parku bojí. „Radši chodím okolo, parta Romů tam sedí skoro pořád,“ vysvětluje patnáctiletá Anička, jejíž kamarádku ve čtvrtek v parku napadli.

„Skončila na dva dny s otřesem mozku v nemocnici. Její přítel dopadl hůř. Bezpečně vím, že nikoho neprovokovali,“ vypráví dívka. „Strach mám už delší dobu, a to nejen z Romů. Nejhorší ale je, že rodiče mají strach o mě, a tak nikam nesmím,“ pokývala smutně hlavou.

Policie útok, při němž skupina Romů zbila dívku a osmnáctiletého mladíka, když šli z kina, policie ve čtvrtek klasifikovala jako rasový.  Po pachatelích pátrá. "V případě pátečního incidentu se jedná o výtržnictví s tím, že útok měl rasový podtext," potvrdila policejní mluvčí Ivana Baláková.

„Pokud se nebude léčit morálka, nic se nezmění. Stále se budeme ptát, čím to je, proč se stal další útok,“ myslí si ředitel základní školy U Lesa Jindřich Novák. V jeho škole vyšetřovali policisté dvě teprve třináctileté romské žákyně, které se měly ve čtvrtek přidat na stranu útočníků.

Ze stejné školy je i dívka, která všechno viděla. „Křičeli na nás, že si nezasloužíme žít, ať chcípneme. Že to není poslední, co se tu stalo. Teď se bojím i ráno chodit do školy,“ vzpomíná dívka.

Policie už z útoku podezřívá konkrétní osoby, ale obvinění zatím nepadlo. „Ještě jsme nevyslechli všechny svědky,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám