Hlavní obsah

Útok na vymahače dluhů soud ocenil 13 lety vězení

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Za loňský vražedný útok na obchodního zástupce Provident Financial, který přišel do bytu ve Studénce na Novojičínsku vymáhat dlužné peníze, rozdal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě vysoké tresty. Dvacetiletý Tomáš Šmondrk dostal za napadení, které jen náhodou neskončilo tragicky, třináct let, jeho kamarádka a iniciátorka zločinu Vladimíra Kramarzová o rok méně.

Článek

Třetí spoluobžalovaný, kterému v den útoku bylo pouhých patnáct let a už měl za sebou jako nezletilý několik krádeží, vyvázl s šestiletým trestem ve speciální věznici pro mladistvé.

Plánovali vraždu obchodního zástupce

Útok otřásl Studénkou na Novojíičínsku loni 23. listopadu. Vladimíra Kramarzová, která dlužila firmě dvacet tisíc korun, si obchodního zástupce pozvala domů s tím, že chce zaplatit část dluhu. Na výběrčího čekala ve společnosti dvou kamarádů. Nejmladší z obžalovaných policii přesně popsal, co se mělo dít.

"Chtěli se zmocnit peněz a vozidla obchodního zástupce, tělo chtěli zabalit do koberce a odvést na neznámé místo, kde by ho zakopali," popsala hrůzné plány trojice soudkyně Jaroslava Miketová.

Dostal několik ran paličkou na maso

Zpočátku akce probíhala podle plánu. Šmondrk paličkou na maso udeřil výběrčího do hlavy, ten upadl do krátkého bezvědomí. Po chvíli se ale probral a začal se usilovně bránit. Přestože i poté dostal paličkou několik rán do hlavy, podařilo se mu i přes odpor obou mužů z bytu utéct na chodbu. Tam mu poskytli azyl sousedé, kteří uslyšeli volání o pomoc.

Státní zástupkyně původně požadovala pro obžalované trest za loupež, soud ale nakonec jednání překvalifikoval na pokus o vraždu. "Byli srozuměni s tím, že napadený útok nemusí přežít. Minimálně nepřímý úmysl tam byl," řekla soudkyně.

Odsouzená žena se proti výši trestu okamžitě odvolala, její společníci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, takže kauzu bude muset znovu přehodnotit Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám