Hlavní obsah

Útok na rodinu v Býchorech měl podle policie rasový podtext

Aktualizováno

Policisté se shodli na tom, že pondělní útok v Býchorech na Kolínsku měl rasový podtext. Třem mladíkům, kteří byli zadrženi v souvislosti s vhozením hořící pochodně do okna domu obývaného Romy, hrozí odnětí svobody na dobu od šesti měsíců do tří let za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Čtvrtému hrozí až 12 let ve vězení za rasově motivovaný útok.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dům na okraji Býchor, kam útočníci hodili hořící pochodeň.

Článek

Policie původně mluvila o hrozbě až dvanáctiletého pobytu za mřížemi. Podle nových informací může tento trest postihnout pouze jednoho ze čtyř zadržených, a to za rasově motivovaný útok. "Proto je tam ta sazba až 12 let. Je jasné, že tam rasový podtext byl a je to v tom zohledněno," řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Zbylí tři mladíci mohou jít do vězení na dobu od půl roku do tří let za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. O tom, zda bude na čtveřici uvalena vazba, se má rozhodnout během středy.

Do domu hodili zapálenou pochodeň

Incident se stal v pondělních ranních hodinách. Do domu obývaného Romy vletěla zapálená pochodeň. Tu se naštěstí podařilo ihned uhasit, a tak se nikomu nic nestalo a škoda dosáhla výše zhruba sto korun. [celá zpráva]

Ještě téhož dne odpoledne zadržela středočeská policie čtveřici mladých mužů, kteří jsou ze spáchání útoku podezřelí. Podle kriminalistů v noci obcí pochodovala skupina vykřikující rasistická hesla. Někteří z podezřelých se navíc měli zúčastnit ultrapravicového koncertu ve Velkém Oseku nedaleko Býchor. Policejní mluvčí nepotvrdila spekulace, že zadržení pochází z Býchor, ani že jeden z nich již dříve romskou rodinu napadl a vyhrožoval zabitím jednoho z dětí.

Zatím nejznámější případ rasově motivovaného útoku v Čechách se odehrál na jaře roku 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Pachatelé byli odsouzeni na 20 a 22 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám