Hlavní obsah

Útočník na záchranáře už byl za násilnosti trestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šestatřicetiletý muž, který v sobotu večer v Praze - Kolodějích ztloukl záchranáře, jenž přijel pomoci jeho otci, nemá první problém se zákonem. Jde o recidivistu, který byl v minulosti trestán za násilné delikty i majetkovou trestnou činnost.

Foto: Alena Oudová

V letošním roce podporuje město Plzeň sociální služby prostřednictvím svého odboru sociálních služeb celkovou částkou ve výši 40,5 milionu korun.

Článek

Sdělila to dnes mluvčí pražské policie Eva Miklíková s tím, že vyšetřování sobotního incidentu pokračuje především prací expertů. "Kromě jiného se musí vypracovat posudek, který určí, zda byly mužovy rozpoznávací a ovládací schopnosti zachovány, neboť podle prvních zjištění byl v době činu v silně podnapilém stavu," řekla.

Obžalovaný utekl do zahraničí

Policejní komisařka obvinila násilníka hned po útoku z výtržnictví, pokusu o úmyslné ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. Příslušný soud by měl do dnešního večera rozhodnout, zda na něj uvalí vazbu, či nikoli. V druhém případě by jej policie musela propustit a pokračovat ve stíhání na svobodě.

Mohla by se však opakovat situace z předchozího vážného napadení zdravotníka záchranné služby, kdy dvojice mužů loni v dubnu zkopala záchranáře poblíž chuchelského závodiště v Praze 5. Případ se dostal až k Obvodnímu soudu pro Prahu 5, nicméně zpovídá se z něj jenom Václav Chmelenský. Druhý obžalovaný útočník Tomáš Půta se líčení vyhýbá a zřejmě uprchl do Itálie.

Bezmocným zdravotníkům pomohli až hasiči

Oběma hrozí osmiletý trest vězení za to, že napadli pracovníky pražské zdravotnické záchranky poté, co havarovali v osobním autě poblíž chuchelského závodiště v Praze 5. Údajně je k tomu vedl fakt, že jim záchranáři nepomohli hledat ztracený mobil. Zbitý lékař sanitky Zdeněk Šefrna utrpěl otřes mozku a pohmožděniny po celém těle. Útokům zabránili až hasiči, kterým se podařilo násilníky spoutat a předat policejní hlídce, která je převezla do nemocnice.

Na jaře by měla doputovat vládě novela zákona o zdravotní péči a dále novela trestního zákoníku, která mj. požaduje, aby se na napadení zdravotníků při výkonu jejich povolání pamatovalo vyšší trestní sazbou, tedy jako na čin s vyšší společenskou nebezpečností.

Reklama

Související články

Opilý muž zaútočil na záchranku

Šestatřicetiletý opilý muž napadl v sobotu večer v Praze-Kolodějích posádky dvou sanitních vozů, které poničil. Jeden záchranář skončil s otřesem mozku...

Výběr článků

Načítám