Hlavní obsah

Útočník, který zbil státního zástupce, má v sobě podle znalkyně agresivitu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Má sklony k násilnostem a potíže s dodržováním společenských norem. Tak hodnotila ve středu před rokycanským okresním soudem znalkyně psycholožka Václava Tylová recidivistu Radka Berkyho (27), který je obžalován z fyzického napadení státního zástupce Libora Řeřichy (58) z února letošního roku na ulici v Plzni. Je podle ní rovněž těžko napravitelný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Radek Berky obžalovaný z útoku na státního zástupce (10. července 2019).

Článek

„Je osobou agresivní s potřebou dominance, kdy se snaží být středem pozornosti a získat si obdiv. Má narcistické rysy, chce vynikat nad ostatními, které využívá jen k dosahování vlastních cílů,“ prohlásila znalkyně s tím, že šance na jeho nápravu je nízká. „Ze své předchozí trestné činnosti se nepoučil,“ dodala psycholožka.

Podle obžaloby došlo k napadení Řeřichy kolem deváté večer v Tylově ulici. „Koupil jsem si kebab, a když jsem odcházel od stánku, zastoupil mi obžalovaný cestu s tím, jestli něco bude. Nevěděl jsem, zda mu jde o peníze, nebo mi chce rozbít hubu. Řekl jsem, ať se na to vykašle, že jsem státní zástupce a že by z toho mohl mít problém,“ popsal Řeřicha situaci, která předcházela samotnému útoku.

Na první ránu si podle svých slov vůbec nepamatuje. „Měl jsem úplnou tmu. Vybavuji si, že jsem pak stál v předklonu a krvácel z pusy a nosu. Chtěl jsem jít pryč, ale on si znovu stoupl přede mne a křičel, ať se prokážu, že jsem státní zástupce. Pak jsem viděl, jak jeho noha letí vzduchem, a dostal jsem ránu, po které mi málem uletěla hlava,“ pokračoval Řeřicha.

Muž obžalovaný z útoku na státního zástupceVideo: Patrik Biskup, Právo

V tu chvíli začal křičet o pomoc a snažil se utéci. „Vběhl jsem do prvních dveří, byl to nějaký bar v suterénu. Tam jsem řekl, co se stalo, a vzápětí přijela policie. Udělalo se mi špatně, bolela mě hlava, neviděl jsem na jedno oko. Záchranka mě potom odvezla do nemocnice,“ dodal Řeřicha. Lékaři zjistili, že má otřes mozku, zlomený nos a řadu zhmožděnin a podlitin v obličeji.

Berky u soudu tvrdil, že ho státní zástupce měl provokovat rasistickými poznámkami a měl to být právě Řeřicha, kdo útočil první. „Ten den jsem vypil flašku vodky a nějaká piva. Večer stojím před večerkou, kouřím a najednou přijde ten pán a začne se do mě navážet. Začal mi říkat, že prodávám drogy, jestli nejsem šlapka a za kolik dávám,“ vypověděl Berky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Státní zástupce Libor Řeřicha u rokycanského soudu

Poté ho měl státní zástupce pozvat na drink zvaný Cyklon B do Vlčího doupěte (Vlčí doupě bylo kódové označení pro hlavní stan Adolfa Hitlera, plyn Cyklon B zase používali nacisté za druhé světové války ve vyhlazovacích táborech – pozn. red.).

„Když se tam do mě takhle navážel, vůbec, ani jednou, se nezmínil, že je státní zástupce. Nějak se ve mně začal hromadit vztek z toho, co mi říká, tak jsem ho žádal, aby mi dal pokoj. On mi ale dál nadával, a tak jsem se neudržel,“ prohlásil Berky. Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám