Hlavní obsah

Útočníci z Rumburku nedorazili všichni, soud uložil jen jednu podmínku

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín
Aktualizováno

Jeden trest padl v úterý u děčínského soudu v případu útoku Romů v Rumburku, který loni v srpnu rozpoutal na Šluknovsku nepokoje a sérii demonstrací. Michal Ferenc, který hrál v případu jen okrajovou roli, dostal podmíněný trest sedm měsíců vězení s odkladem na 20 měsíců. Většina ostatních obžalovaných k soudu nedorazila, líčení proto bylo odročeno na květen příštího roku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Z obžalovaných dorazil k soudu kromě jednoho mladistvého jen Michal Ferenc (uprostřed).

Článek

K soudu dorazili jen dva ze sedmi obžalovaných. Kromě Ference, který se k činu doznal a byl odsouzen za výtržnictví, jen jeden z mladistvých, který bude souzen později. Čtyřem ze sedmi obžalovaných se nepodařilo doručit předvolání, stejně jako pěti z desítky svědků.

„Dnešní jednání bylo odročeno, protože ze sedmi obžalovaných se (předvolání) podařilo doručit jen třem, z toho jsou dva mladiství,“ řekla soudkyně Iva Najbrtová. Ta další jednání nařídila na 21. května 2013. „Je to první volný termín,“ uvedla s tím, že bude nejspíše případ projednávat po částech.

Údajné napadení skupinu rozlítilo

Tři z obžalovaných byli v době činu mladiství. Jeden z nich podle obžaloby cestou z diskotéky loni 21. srpna v pět hodin ráno měl říct kamarádům, že byl napaden a vyvolat u nich pomstychtivou a agresivní náladu.

Skupina až 20 romských mladíků pak napadla další mladíky. Útočníci měli i teleskopické obušky a napadené zahnali do domu. U toho pak rozbili dveře a pokračovali v útoku. Dva z napadených skončili v nemocnici. Mladíci byli obžalováni z výtržnictví, ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. Hrozí jim až pět let vězení, mladistvým pak polovina.

Případ se stal rozbuškou pro napětí mezi starousedlíky a sociálně slabou, zejména romskou komunitou. Napětí vyvolalo nesnášenlivost, při demonstraci, která se konala několik dní po útoku, dav obcházel v Rumburku domy obývané Romy a objevilo se několik incidentů. Řada demonstrací s pochody k romským ubytovnám se pak konala především ve Varnsdorfu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám