Hlavní obsah

Útočníci na Romy dostali definitivně podmínku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Pouze jeden z šestice útočníků, kteří v roce 2002 v Českém Těšíně napadli skupinu Romů, půjde do vězení. Čtyři roky si odsedí Libor Svoboda, který ve rvačce způsobil Norbertu Gažikovi tříštivou zlomeninu kolene, se kterou se mladík musel léčit jeden rok. Zbylých pět dostalo od ostravského krajského soudu definitivně několikaměsíční podmíněné tresty.

Foto: Zdeněk Hovádek

Foto z loňského ročníku

Článek

Po soudních tahanicích, které se vlekly dva a půl roku, tak pro pět mladíků nakonec zůstává platný prvoinstanční rozsudek Okresního soudu v Karviné ze srpna 2002.

Incident, do kterého se zapojily desítky lidí, začal rvačkou v těšínském baru Bugsy, kde jeden z obžalovaných Filip Kubančík dělal vyhazovače. Byl napaden Romy, které nechtěl vpustit dovnitř. Když mu v nemocnici ošetřili zranění lehké zranění úst, zorganizoval s kamarády trestnou výpravu na romskou diskotéku Alexandria. Tam do Romů bili pěstmi a baseballovými pálkami, kopali a vulgárně je urážemi.

Ostravský soud byl původně pro vězení

Zatímco karvinský soud původně rozdal pěti obžalovaným podmínky a Libora Svobodu, který vážně zranil Roma, poslal do vězení, Krajský soud v Ostravě loni v odvolacím řízení změnil všechny podmíněné tresty na nepodmíněné.

"Jediným kritériem jejich útoku byla romská národnost," odůvodnil tehdy svůj verdikt předseda krajského senátu Pavel Dolínek. Obžalovaný Kubančík dokonce strávil několik týdnů ve vězení.

Na základě dovolání obžalovaných ale senát Nejvyššího soudu v Brně Kubančíkovi trest po několika týdnech přerušil a částečně zrušil verdikt krajského soudu, který musel nyní o pěti obžalovaných rozhodovat znovu a byl povinen se názorem nadřízené instnace řídit. "Senát krajského soudu rozhodl podle principu kolektivní viny. Šlo však o exces Libora Svobody, za který ostatní odpovědnost nenesou," vysvětlil obhájce čtyř obžalovaných Martin Schulhauser.

Napadený Rom: o rasový útok nešlo

Norbert Gažik, který se byl na hlavní líčení podívat, řekl Právu, že zranění mu naštěstí nepřineslo celoživotní následky. "Měl jsem zadrátované koleno, dnes jsem už v pořádku," uvedl. Podle něj o rasový útok nešlo, přestože útočníci nadávali účastníkům diskotéky do černých sviní.

"Někteří aktivisté si na tom případu sice chtěli udělat kariéru, já bych za tím ale žádný rasový motiv neviděl. Vina za incident byla podle mne na obou stranách, i když oni to bohužel přehnali. Důležité je, že ten, který mi způsobil vážné zranění, zůstane za mřížemi," řekl Gažik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám