Hlavní obsah

Útočil na bezdomovce, aby si získal pozornost. Soud vysokoškolákovi potvrdil 15 let

Brno

Za útok nožem na bezdomovce v Praze si Jan Mokrý s konečnou platností odpyká 15 let ve vězení. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud. Mokrý čin spáchal jako vysokoškolský student fyziky, zpětně jej vysvětlil tak, že chtěl získat pozornost. Podle ústavní stížnosti se nepodařilo prokázat Mokrého úmysl bezdomovce usmrtit. Soudci však podnět označili za zjevně neopodstatněný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jan Mokrý u pražského soudu. Archivní snímek

Článek

„Stěžovatel poškozeného prokazatelně nožem (a to nikoliv malým) napadl, a sice opakovanými ranami do různých částí těla (zejména končetin), jimž se poškozený aktivně bránil, navzdory čemuž mu stěžovatel způsobil dokonce tepenné krvácení, které bylo dle odborných vyjádření způsobilé přivodit jeho smrt,” stojí v usnesení.

Mokrý původně stanul před soudem kvůli dvěma útokům. První se stal předloni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Prvního Mokrý nakonec nezranil, sám totiž na místo zavolal policii, která jej odzbrojila. Druhému přeťal tepnu na předloktí. Křik pořezaného zaslechl svědek, který mu přispěchal na pomoc.

Útočníka pak o několik ulic dál zadrželi strážníci. Městský soud v Praze původně poslal Mokrého za oba útoky na 17,5 roku do vězení. Nejvyšší soud ale letos v květnu verdikt zrušil, za druhý útok uložil Mokrému 15 let vězení, první vrátil k novému projednání kvůli pochybnostem o vražedném úmyslu. Městský soud pak v srpnu stíhání ve zbývajícím rozsahu zastavil.

Mokrý se k útokům v minulosti přiznal s hrdostí. U pražského soudu původně řekl, že chtěl muže bez domova mučivě zabít, a přihlásil se k nenávistné ideologii. U Nejvyššího soudu výpověď změnil, toužil prý jen po pozornosti. Ačkoliv má Mokrý podle znalců poruchu osobnosti, není duševně nemocen a za své skutky je odpovědný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám