Hlavní obsah

Ústavní soud: Vazba šéfa Ostroje nezákonná

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Generální ředitel strojírenského podniku Ostroj Opava Vladimír Trochta pobýval tři měsíce nezákonně ve vazbě. V odvolání na rozhodnutí Ústavního soudu z konce minulého týdne o tom v pondělí informoval advokát obviněného manažera Michal Kačmařík a dodal, že jeho klient bude po státu požadovat náhradu škody v dosud neupřesněné výši.

Foto: Elen Sladká

Již tradičně se město Uherský Brod připojuje k celosvětovým oslavám geografických informačních systémů v rámci akce Den GIS 2014.

Článek

Šéfa opavského Ostroje Vladimíra Trochtu a také místopředsedu dozorčí rady této firmy Václava Kratochvíla policie podezírá, že během posledních tří let z firmy neoprávněně odčerpali 55 miliónů korun.

Zatčeni byli v polovině listopadu a oba strávili ve vazbě déle než tři měsíce. Potom každý z nich složil kauci ve výši jednoho miliónu korun a nyní jsou oba pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele vyšetřováni na svobodě.

Trochtův advokát řekl, že stát nyní bude muset kauci obviněnému vrátit.

Advokát: nebyly důvody vazby

O vzetí do vazby obou manažerů opavské firmy rozhodl Okresní soud v Ostravě loni 18. listopadu a verdikt pak o čtyři dny později potvrdil i krajský soud.

"Ústavní soud zrušil obě tyto rozhodnutí. Vladimír Trochta tedy byl více než tři měsíce držen ve vazbě nezákonně. V současné době připravujeme žaloby proti státu. Budeme chtít náhradu škody a nemajetkové újmy vzniklé klientovi v důsledku nezákonného omezení jeho osobní svobody," dodal Kačmařík.

Na Ústavní soud se spolu s Trochtou obrátil také druhý obviněný. Také jeho advokát argumentoval tím, že nebyly naplněny důvody pro vzetí do vazby. "V jeho věci ale soud ještě nestačil rozhodnout. Protože šlo prakticky o stejnou argumentaci, předpokládám, že i tady bude rozhodnuto stejně," dodal advokát.

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Čestmír Duda nechtěl rozhodnutí ÚS komentovat. "Teprve dnes jsem to dostal na stůl a ještě jsem to nestačil prostudovat," řekl. Státního zástupce Dušana Táborského, který dozoruje vyšetřování případu, se zatím nepodařilo kontaktovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Část vedení Ostroje Opava zatkla policie

Severomoravští policisté zatkli v neděli ráno dva vrcholné managery akciové společnosti Ostroj Opava. Předseda představenstva Vladimír Trochta a místopředseda...

Výběr článků

Načítám