Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal policisty s pověstí rebela

Právo, pko
Brno

Justice se bude muset znovu zabývat propuštěním bývalého policisty Jana Virgaly. Muž totiž uspěl u Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl jeho stížnosti. Virgala v ní tvrdil, že svůj odchod od policie neoznámil po konfliktu s nadřízeným zákonným způsobem, a proto není ukončení poměru platné. Případ se tak vrací k Nejvyššímu správnímu soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Virgala pracoval jako detektiv protikorupční police, později jako řadový policista a šéf obvodního oddělení v Kostelci nad Černými lesy. Vysloužil si pověst rebela, jeho jméno se skloňovalo při tom, když chytl opilého kolínského policejního důstojníka, upozorňoval na údajné nesrovnalosti při zacházení s pokutovými bloky a při fungování pultu centrální ochrany v Kolíně.

Dokument prý sepsal v afektu

V lednu 2009 sepsal po hádce s nadřízeným při bezpečnostním školení písemný záznam, v němž dal najevo úmysl odejít po 25 letech od policie. Při tom odevzdal zbraň, služební průkaz a klíče od auta. Nadřízení jeho služební poměr okamžitě ukončili, což ale Virgala napadl žalobou s tím, že odchod neoznámil zákonným způsobem pověřenému funkcionáři. Dokument prý sepsal v afektu kvůli vyhroceným vztahům na pracovišti.

„Pokud určitá písemnost, která má mít právní následky, má být doručována způsobem, který zákon stanoví, nějakému služebnímu funkcionáři, tak to nesmí být kdokoli. Nemůže to být libovolný způsob doručení, ale jen takový, který zákon předpokládá,“ dal stížnosti za pravdu senát v čele se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem.

„ÚS zdůraznil, že služební poměr policisty vznikající a v posuzovaném případě i zanikající rozhodnutím jako mocenským aktem příslušného služebního funkcionáře je svojí povahou veřejnoprávním, a výrazně se tak odlišuje od poměru pracovního, který je naopak poměrem soukromoprávním,“ dodala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám