Hlavní obsah

Ústavní soud dopřál dvojici odsouzené za vraždu veřejné jednání o novém procesu

– Brno
Právo, pko

Vrchní soud v Olomouci se bude muset znovu zabývat návrhem na možnou obnovu procesu v případu brutální vraždy. Za ni si odpykávají výjimečné tresty Maroš Straňák a David Šimon, které justice potrestala 24,5 a 20,5 lety vězení. Podle úterního rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) soud chyboval, když se návrhem zabýval bez veřejného jednání.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maroš Straňák a David Šimon (vpravo) před soudem, archivní snímek.

Článek

Straňák a Šimon se obnovy marně domáhali nejprve u zlínské pobočky krajského soudu, který návrh na nový proces veřejně projednal, ale nevyhověl mu. Oba odsouzení se obrátili ještě na vrchní soud, který ovšem rozhodl neveřejně. Straňák a Šimon se tak nemohli vyjádřit například k metodice pachové identifikace a novým vědeckým poznatkům, přitom právě pachové stopy byly klíčovým důkazem.

Nyní by měl vrchní soud rozhodovat znovu, tentokrát už veřejně. „Jen taková metoda pachové identifikace, která je provedena v souladu s aktuálním vědeckým poznáním, je ústavně konformní, proto bude třeba, aby vrchní soud v řádném řízení umožnil stěžovatelům seznámit se s popsanou metodikou, aby ji vrchní soud podrobil řádnému dokazování a poté se s ní i s argumenty stěžovatelů náležitě vypořádal,“ konstatoval senát se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou.

Podle dosud pravomocného rozsudku oba pachatelé napadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě na Zlínsku v září 2011. Útočníci seniora surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Oba dva odsouzení vinu celou dobu popírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám