Hlavní obsah

Uškrtil prostitutku vodítkem na psa, soud mu potvrdil 13 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud potvrdil v úterý Janu Eliášovi trest vězení v délce 13 let za vraždu starší prostitutky v Brně. Soud ho uznal vinným z toho, že ženu v říjnu 2009 nejprve brutálně napadl a poté ji uškrtil vodítkem na psa.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Janu Eliášovi trest 13 let vězení za vraždu prostitutky.

Článek

Odvolací soud se případem zabýval podruhé. Stejný trest muži potvrdil už loni v srpnu, Nejvyšší soud však kauzu vrátil zpět kvůli nedostatkům v dokazování. Krajský soud dokazování doplnil a původní verdikt potvrdil. Obhajoba se chce znovu dovolat k Nejvyššímu soudu.

Tragédie se odehrála v rodinném domě, kde žena provozovala prostituci. Pachatel ji údajně nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji prý škrtil vodítkem na psa. Prostitutka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a otoku mozku. Zemřela na místě na následky krvácení do mozku. Motiv činu není známý.

Podle obžaloby jím mohlo být to, že Eliáš usiloval o to, aby platil za poskytnutý sex co nejnižší částku. Kriminalisté případ objasňovali několik let, mladík byl zadržen téměř po čtyřech letech. Svou vinu popíral.

Nejvyšší soud první rozhodnutí krajského a vrchního soudu zrušil letos v lednu. Obžalovaný byl podle soudu shledán vinným na základě nepřímých důkazů a s pomocí výpovědi utajovaného svědka, u kterého nebyly splněny podmínky pro utajení totožnosti svědka. Krajský soud proto jeho totožnost odtajnil, šlo o vězně, který řekl, že se mu Eliáš ve vězení k činu přiznal.

Podle soudů nepřímé důkazy tvoří řetězec, který se vzájemně doplňuje a umožňuje závěr, že vraždu spáchal obžalovaný. Kromě třináctiletého trestu soud mladíkovi uložil také ústavní ochranné sexuologické léčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám