Hlavní obsah

Úředník kritizoval Topolánkovu vládu za přípravu českého předsednictví EU

Novinky, bad
Praha

Radomír Karlík, bývalý šéf odboru organizace českého předsednictví EU, kritizoval v pondělí před pražským městským soudem postup vlády Mirka Topolánka (ODS) při přípravě předsednictví EU. Kvůli pozdním rozhodnutím se příprava předsednictví dostávala do časového i věcného stresu. Pokud by se podle jeho slov firmě ProMoPro neplatilo, české předsednictví by se paralyzovalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze Promopro (zleva): náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová, její tehdejší podřízení z úřadu vlády Radomír Karlík a David Mlíčko a tehdejší jednatel Promopra Jaroslav Veselý

Článek

„V případě nezaplacení pohledávek vůči ProMoPro by došlo z její strany k penalizaci a možnému soudnímu sporu. Tím bychom paralyzovali úřad vlády a i celou Evropskou unii,“ řekl Karlík.

Karlík odmítl veškerá obvinění obžaloby. Státní zástupce ho viní z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což obviněným hrozí až deset let vězení.

„Žádnou povinnost jsem nezanedbal. Přistupoval jsem jako zodpovědný úředník ke složitému úkolu zajistit předsednictví,“ hájil se Karlík. Přípravy popisoval jako tristní a kritizoval přístup vlády k předsednictví.

Tlačili je k podepisování faktur

„Úřad vlády na nás tlačil podepisovat faktury, aby nedocházelo k penalizaci. Auditovali jsme tedy pouze zakázky, které se nám zdály, že vybočují z normálu,“ přiblížil situaci na úřadu Karlík. Pro faktury za 173,5 miliónu korun, tedy zhruba třetinu celkového účtu ve výši 525 miliónů, ale požadoval audit.

Po auditu, který dostala ke zpracování firma PriceWaterhouseCoopers, úřad vlády zaplatil i zbylou částku.

„Vláda schválila rozpočet 273 miliónů korun na zajištění audiovizuální techniky. Nevím, jak ministerstvo financí tuto částku stanovilo,“ řekl. Když hrozila finanční krize, snažil se prý náklady snížit. Omezit počet delegací, počet tlumočení, chtěl i přesunout veškerá jednání do Prahy. Setkal se však s velkým odporem ministrů.

Ministři se chtěli předvádět

„Jednotliví ministři se chtěli blýsknout před svými zahraničními kolegy. Petr Nečas chtěl zasedání v Luhačovicích, Karel Schwarzenberg na Hluboké. Další akce se navíc později přesouvaly, například na nátlak paní ministryně Vlasty Parkanové z Olomouce do Prahy,“ uvedl Karlík.

Podle něj celé předsednictví fungovalo na základě laické kalkulace. „Původní rozpočet ministerstva financí vyčleněný na předsednictví byl 7,9 miliardy korun. Po seškrtání se snížil na 3,3 miliardy, což byl čistý nástřel. Ministerstvo nemohlo vědět, jak to předsednictví bude vypadat. Prostě nástřel,“ konstatoval Karlík.

Stát firmě ProMoPro za audiovizuální služby během předsednictví zaplatil 525 miliónů, 388 z nich je podle obžaloby za služby, které si u ní neobjednal.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf ProMoPra obvinění z podvodu odmítá

Žalobu odmítám v plném rozsahu, těmito slovy zahájil svou výpověď ve středu u Městského soudu v Praze šéf firmy ProMoPro Jaroslav Veselý. Je obviněný z podvodu...

Výběr článků

Načítám