Hlavní obsah

Třináct let měl muž z Kladna úspěšně hrát debila kvůli dávkám. Udělal přitom autoškolu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třináct let pobíral Petr Stojka (31) z Kladna invalidní důchod kvůli středně těžké psychické retardaci, kterou mu na základě jeho chování přiznaly úřady. Nyní ale sedí na lavici obžalovaných před Obvodním soudem pro Prahu 10, protože podle státního zastupitelství duševní omezení předstíral. Ve spisu je například důkaz o tom, že udělal autoškolu.

Obžalovaný Petr Stojka u obvodního soudu Video: Novinky

 
Článek

Za podvod Stojkovi hrozí pětiletý trest vězení. Invalidní důchod dostal v roce 2005, podle lékařských posudků se jednalo o středně těžkou retardaci, dříve označovanou jako imbecilita. Údajně měl IQ 35. Tři roky nato začal dostávat příspěvky na péči a pak další dávky související s údajným omezením.

Celkem si přišel podle státního zastupitelství na 2 690 000 korun. Příspěvky skončily loni, když se měl podrobit reviznímu vyšetření, nepodařilo se mu ale jeho obvodní lékařce předložit zprávu od psychiatra.

Stojkův výslech v úterý před soudem byl problematický, obžalovaný toho příliš neřekl, zmínil pouze, že rád kreslí a málem si odnesl propisku položenou na řečnickém pultíku. Načež ho soudce Petr Kacafírek musel upozornit, aby ji vrátil.

Ačkoliv Stojka působil nepřítomným dojmem, jeho advokát soudu řekl, že svému klientovi obsah obžaloby již dříve sdělil a ten jí porozuměl.

Soudce vyslechl také znalce v oboru psychiatrie, který po vyšetřeních Stojky odmítá tvrzení o psychickém omezení. Podle znalce muž předvádí „masivní simulaci psychické retardace”.

Foto: Novinky

Petr Stojka u obvodního soudu.

Jako důkazy uvedl, že Stojka byl v letech 2014 a 2015 ve výkonu trestu, kde se mohl pochlubit i kázeňskými odměnami, dříve navíc úspěšně absolvoval autoškolu. „Zvládal jak písemné testy, tak rovněž cvičné jízdy. Tohle člověk s IQ 35 nedokáže," uvedl znalec s tím, že u Stojky vnímá jasný zištný důvod jeho chování.

Podle spisu měl obžalovaný dříve problémy s heroinem a pervitinem, to ale podle znalce nemohlo v tomto případě způsobit tvrzené omezení. Znalec dále soudu sdělil, že o imbecilní jedince se starají psychiatrické ústavy, jsou nevzdělatelní, a jejich postižení je i laikovi na pohled patrné.

Naproti tomu lehčí retardace na úrovni debility nemusí být na první dobrou pozorovatelná. „Debila člověk nemusí poznat, pokud je sociálně zdatný a může se stát třeba úspěšným delikventem,” dodal psychiatr. Ani to ale není Stojkův případ, podle znalce je obžalovaný sice spíš jednoduchá osobnost, nicméně plně za sebe zodpovídá.

Stojka dorazil k soudu v doprovodu advokáta, partnerky a bratra, který způsobil před jednáním rozruch na chodbě, když odháněl přítomné novináře. Sám Stojka při odchodu ze soudní síně po odročení jednání napadl jednoho z kameramanů. Hlavní líčení pokračuje v srpnu výslechem dalších lékařů a Stojkovy matky.

Reklama

Výběr článků

Načítám