Hlavní obsah

Úřad nezjistil, kdo vynesl výpověď týraného Ondřeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pracovníkům Úřadu pro ochranu osobních údajů se nepodařilo zjistit, odkud unikly na veřejnost informace z výpovědi malého Ondřeje z Kuřimi na Brněnsku. Jeho matku policie obvinila z týrání. Ve středu o tom informoval předseda úřadu Igor Němec. Podle jeho slov byl případ odložen.

Článek

"K takovýmto dokumentům má zákonný přístup takové množství lidí, že prakticky se nedá prokázat, z jakého zdroje takovýto zápis rozhovoru mohl uniknout," uvedl Němec.

Ochránci soukromí prověřování podle něj odložili kvůli tomu, že nemají vyšetřovací orgány a operativní prostředky jako policie. Předseda úřadu již dříve označil poskytnutí a zveřejnění chlapcovy výpovědi za porušení zákona na ochranu osobních dat.

Na týrání chlapce Ondřeje přišla policie v květnu. Matka Klára Mauerová jej podle policie zavírala do temné komory pod schody v pronajatém rodinném domku v Kuřimi. Dítě v ní bylo nahé, svázané, hladové. Později se ukázalo, že byl týrán i Ondrův bratr Jakub.

Kromě Kláry Mauerové je stíhána i její sestra Kateřina, rodinná známá Hana Bašová a dále Jan Škrla a Jan Turek. Většina hlavních aktérů kauzy se poznala v minulosti ve skautském oddílu Mravenci a scházela se v náboženské komunitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám