Hlavní obsah

Uprchlý miliardář Krejčíř dostal první trest - podmínku

Právo, Radim Kijonka

Stíhaný miliardář Radovan Krejčíř, který se skrývá na Seychelských ostrovech, dostal od českého soudu první trest. Podnikatel, který je v Česku obžalován z řady trestných činů a nyní ho policie vyšetřuje, jestli se nepodílel na vraždách podnikatelů, dostal od karvinského okresního soudu dvouletou podmínku za daňové podvody ze začátků své kontroverzní podnikatelské kariéry.

Článek

"Pan Krejčíř dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby," popsal Právu soudce Kamil Babušek.

Případ se týkal dovozů ojetých luxusních aut z Německa v letech 1993 až 1995, kdy Krejčíř žil v Českém Těšíně na Karvinsku. Jeho firma dovezla tři luxusní mercedesy a jedno porsche, přičemž se snažila machinacemi snížit základ pro placení cla a daně. Stát tak na daních připravila o čtyři milióny korun.

Karvinský soudce Právu v pátek řekl, že Krejčíře odsoudil na konci ledna v jeho nepřítomnosti. "Byl odsouzen jako uprchlý," uvedl Babušek. 

Mohl mít prsty ve vraždě Mrázka

Krejčíř čelí v Česku nespočtu obvinění. Nejvážnější je z plánování vraždy celníka. Z finančních podvodů je největší případ, kdy se snažil Krejčíř se svými komplici podvodně vylákat ze státní energetický firmy Čepro dvě miliardy korun. V kauze podvodů s pohonnými hmotami společnosti M5 škoda přesahuje půl miliardy korun.

Výčet jeho trestné činnosti je dlouhý, za zmínku ještě stojí vyšetřování kvůli podvodům leasingové společnosti Technology Leasing za 180 miliónů korun.

"Zároveň se policie nyní zajímá, jak se Krejčíř podílel na další násilné trestné činnosti. Týká se to případů zmizení podnikatele Konečného a vraždy podnikatele Šebesty. Nově se zajímá, zda neměl prsty v nedávné vraždě pražského podnikatele Mrázka," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

O Krejčířově vydání vyjednává Česká republika se Seychelami. "Seychelské orgány dostaly naší žádost v lednu," řekl Právu mluvčí ministerstva Petr Dimun. "Zatím jsme nedostali žádnou odpověď, ale u žádostí o vydání, které míří do země mimo Evropskou unii, to není nic divného," dodal Dimun. Proto stále čekají na odezvu.

Miliardář se proslavil svým loňským útěkem, když policistům zmizel při domovní prohlídce přímo v jeho pražské vile v Černošicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám