Hlavní obsah

Uprchlému právníkovi potvrdil soud šest let za miliónové podvody

Novinky, bad
Praha

Královéhradecký právník Rostislav Víšek (51) by měl za podvody strávit ve vězení šest let. Od známých a příbuzných si právník vypůjčil skoro deset miliónů korun, další téměř dva milióny dostal od klientů jako zálohu na své služby, které ale nikdy neprovedl. Vrchní soud v Praze potvrdil v pondělí trest, který Víšek dostal v létě u soudu v Ústí nad Labem.

Foto: Policie ČR

Odsouzený právník Rostislav Víšek, po kterém stále pátrá policie

Článek

Verdikt je sice pravomocný, kdy Víšek nastoupí do vězení, není zřejmé. Policie po něm už tři roky neúspěšné pátrá.

„Skutková zjištění jsou správná, jsou opřená o provedené důkazy, které krajský soud logicky a podrobně zhodnotil,“ potvrdila rozsudek předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Korečková. Právník má současně na pět let zákaz činnosti v oblasti advokacie.

Víšek, který advokátní praxi provozoval od roku 1992, se dostal do finančních potíží koncem roku 2008. Začal si půjčovat od příbuzných, známých i kolegů-advokátů, celkem šlo o více než sedmdesát případů. Jako záminky uváděl různé rodinné problémy, nepovedený soudní spor, potřebu vyplatit přítelkyni a podobně.

Neví se, na co peníze použil

„Ačkoliv obžalovaný jako advokát měl nepochybně vysoké příjmy, tak měl i výdaje, které ty příjmy přesahovaly,“ konstatovala Korečková. „Dostal se do finanční tísně a jiný způsob řešení nenašel a tímto způsobem je uvedl v omyl,“ dodala soudkyně.

Víšek neváhal sáhnout na finanční prostředky, které u něj měli klienti v advokátní úschově, případně i na soudně vymožené peníze klienta. Celkem šlo o více než jedenáct miliónů korun, není zcela jasné, na co advokát vypůjčené peníze použil.

Postupem času narůstal tlak věřitelů, kteří chtěli své peníze zpět. Víšek ale v roce 2012 podal návrh na svoji insolvenci, rozeslal poškozeným omluvné dopisy a zmizel. Policie po něm od konce ledna 2013 zatím neúspěšně pátrá.

Půjčoval si i od soudců

V srpnu 2015 Víška odsoudil v nepřítomnosti Krajský soud v Ústí nad Labem za podvody a zpronevěru k šesti letům vězení a pětiletému zákazu činnosti. Soud zároveň uznal nároky poškozených na úhradu škody.

Jeho advokátka proti tomuto rozsudku podala odvolání, protože údajně nebyl u všech žalovaných skutků prokázán úmysl, ať už přímý či nepřímý. V jednom případě šlo prý o nezdařený podnikatelský plán.

Případ Víška měl řešit soud v Hradci Králové, protože si advokát ale půjčoval peníze  i od tamějších soudců,  kvůli možné podjatosti se kauza dostala do Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám