Hlavní obsah

Ukrajinec utekl ze zamčené místnosti na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražským policistům v neděli neutekl pouze spoutaný muž přímo ze soudní budovy pro devátý obvod, ale jak ve čtvrtek vyšlo najevo také cizinec z policejní služebny v Šafaříkově ulici v Praze 2. Novinkám to potvrdil mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Foto: Josef Zajíc

In-line park Ostrava - Vítkovice. Slavnostní zahájení provozu 6. září 2014

Článek

"Hlídka kontrolovala na ulici ukrajinsky hovořícího muže, který však u sebe neměl doklady. Proto ho k prokázání totožnosti předvedla na služebnu," uvedl dnes Bernášek s tím, že zatímco policisté ověřovali, s kým mají tu čest, cizinec čekal v uzamčené místnosti pro předvedené.

"Zjistili, že po něm není vyhlášeno pátrání, nespáchal žádnou trestnou činnost a v Česku pobývá legálně. Než ho ale stačili propustit, protože nebyl důvod ho dál držet, odešel sám," řekl mluvčí.

Jakým způsobem se Ukrajinec dostal ven, však nechtěl upřesnit. "V současné době probíhá šetření kontrolních orgánů, tedy odboru kontroly a stížností," vysvětlil pouze Bernášek.

Prý utekl i s klíči

Informaci o útěku dnes přinesl deník Blesk a podle jeho zjištění muž prostě ukradl svazek klíčů a odemkl si. Muž čekající v zamřížované místnosti si totiž všiml, že policisté z vedlejší cely odvedli dalšího drženého a nechali klíče v zámku. Pak podle Blesku jen stačilo, aby protáhl ruku skrz mříže a svazek vytáhl.

Blesk se také pozastavil nad tím, že si jeho útěku nevšiml policista, který sleduje na monitorech záznamy z bezpečnostních kamer. Údajně tam byl sám a kvůli dalším úkonům neměl čas. To však Bernášek odmítl, nicméně opět odkázal na výsledky vyšetřování odboru kontroly a stížností.

Bezprostředně poté policie vyhlásila po Ukrajinci pátrání, ovšem to zase bude patrně zrušeno. Muži totiž podle Bernáška nehrozí obvinění z žádného trestného činu.

Po uprchlíkovi ze soudu stále pátrájí

Trest by naopak měl čekat policisty, kteří zřejmě profesně pochybili. V případě druhého nedělního útěku devětadvacetiletého Antonína Pokorného totiž už dva policisté přišli o práci, když je pražský policejní ředitel František Snopek propustil.

Muž byl zatčen kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí a soudce měl rozhodovat o jeho vzetí do vazby. Pokorný se však v soudní budově nechal odvést na toaletu, kde i s pouty na rukou vyskočil z okna v prvním patře. Policisté ho už nedostihli a do dnešního dne se ho nepodařilo najít.

Reklama

Související články

Ostudu v ústecké policii vyšetřuje inspekce

Ostudné pochybění ústeckých policistů, kterým z policejní budovy utekl krátce po zadržení nebezpečný sexuální zločinec, vyšetřuje inspekce ministra vnitra....

Spoutaný vězeň utekl kriminalistům z auta

Pořádnou ostudu si způsobili pražští policisté, kterým v pátek večer při převozu z vazby uprchl s pouty na rukou sedmatřicetiletý muž podezřelý z řady krádeží...

Výběr článků

Načítám