Hlavní obsah

Ukrajinec pašoval chráněné gekony a chameleony z Madagaskaru. Dostal podmínku

Loňské pašování 232 zvlášť chráněných chameleonů a gekonů z Madagaskaru do Prahy potrestala česká justice roční podmínkou a peněžitým trestem ve výši 200 tisíc korun. Ukrajinec Nazar Hanušak přepravil ještěry bez povolení a v kufru, třetina jich kvůli naprosto nevyhovujícím podmínkám uhynula. O pravomocném rozsudku, který muže uznal vinným z neoprávněného nakládání s živočichy a z týrání zvířat, ve čtvrtek informovala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Chameleoni skončili v záchranné stanici

Článek

Hanušaka zadrželi celníci loni 1. června na Letišti Václava Havla, když chtěl se svým zavazadlem projít východem označeným nápisem "nic k proclení". V jeho látkovém kufru se ve dvou koších s listím a větvičkami tísnily desítky zvířat. Tři ještěři uhynuli ještě v letadle, dalších 73 jich postupně pošlo v záchranném centru v pražské zoo.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Gekona z Madagaskaru našli na ruzyňském letišti

"Na zvířatech byly patrny známky žíznění a hladovění, které společně se stresem a špatnými podmínkami přepravy způsobily zvířatům utrpení, případně až uhynutí. Způsob transportu je v příčinné souvislosti s úhynem zvířat, neboť nedostatek potravy, dehydratace, stres a nevhodné podmínky přepravy vyčerpaly energetické zásoby zvířat, snížily jejich odolnost, a tak přispěly k jejich úhynu," konstatoval Obvodní soud pro Prahu 6 v rozsudku, který ve čtvrtek potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu.

Z odůvodnění verdiktu vyplývá, že pašerák převážel pohromadě například i více jedinců druhu, který vůči sobě bývá velmi agresivní, a chovatelé proto nikdy neumisťují dva samce k sobě. Navíc přepravoval malé chameleony zároveň s velkými, kteří je mohli zalehnout nebo pokousat.

Zvířata chtěl prý chovat doma

Šestadvacetiletý Hanušak se u soudu hájil tím, že o nutnosti získat pro dovoz těchto druhů povolení nevěděl. Na Madagaskaru byl prý jako turista a zvířata tam levně koupil od prodejců v tržnici. Tvrdil, že ještěry chtěl chovat doma na Ukrajině, kde má i hady, pavouky a želvy. Část zvířat prý hodlal darovat.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Užovka měla ke krmení čtyři gekony

Soudy muži neuvěřily. Podle nich je zjevné, že Hanušak chtěl chameleony prodávat. Vzácná zvířata se totiž vyskytují pouze na Madagaskaru a jejich komerční cena je poměrně vysoká - od 1500 do 3000 korun za kus. Významnou polehčující okolností nicméně pro obžalovaného bylo to, že v Česku doposud nebyl trestaný. Proto mu soud uložil roční podmíněný trest se zkušební dobou v délce 1,5 roku. Pokud Hanušak nezaplatí 200 000 korun, půjde na rok do vězení.

Ze 156 zachráněných madagaskarských chameleonů jich většina putovala do plzeňské zoo, část zůstala v Zoo Praha a několik zvířat dostal středočeský Zoopark Zájezd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám