Hlavní obsah

Ukradl tričko za dvě stovky a pokousal ochranku, soud ho poslal do vězení

Právo, pko
Brno

Pořekadlo o tom, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, zřejmě neznal teprve devatenáctiletý Patrik Průša. V letošním roce už byl třikrát odsouzen za různé drobné zlodějiny, přesto když v úterý předstoupil před soud za krádež trika a pokousání ochranky, domáhal se pouze podmíněného nebo alternativního trestu. Brněnský krajský soud ho ale nevyslyšel a mladíka poslal na 10 měsíců do vězení.

Obžalovaný mladík u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Přes svůj mladý věk už má Průša se soudy bohatou zkušenost. Ani to mu nezabránilo, aby v brněnském nákupním centru Vaňkovka došel do jednoho z obchodů s konfekcí, kde si pod své oblečení navlékl triko za necelé dvě stovky a vyrazil pryč.

Jenže nepočítal s bystrostí ochranky, která mu byla v patách, a i když se mu podařilo vyběhnout z obchoďáku, ochranka jej dohnala. Ani tehdy se mladík nehodlal vzdát a jednomu z pronásledovatelů se zakousl do zápěstí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zloděj ukradl tričko a dostal vězení.

Brněnský městský soud jej potrestal deseti měsíci vězení za krádež a výtržnictví, s takovým trestem se ale mladík nehodlal smířit a podal odvolání. „Nerozporuje svou vinu, ale nesouhlasí s uděleným trestem. Měl dostat podmínku nebo alternativní trest i s ohledem na nízký věk, špatné sociální a finanční zázemí. Trestným činem chtěl pomoci kamarádovi, způsobil jen minimální škodu a slíbil, že se to už nebude opakovat,“ tvrdil odvolacímu soudu mladíkův advokát.

Senát v čele s Vlastimírem Čechem na něco takového ale odmítl slyšet. „Letos byl už třikrát odsouzen, byl v podmínce, dostal i obecně prospěšné práce, které nevykonal, tak nemůže čekat, že dostane jiný trest než vězení. Při krádeži navíc způsobil poškozenému i krvácivé zranění, takže trest deseti měsíců je zcela přiměřený až mírnější,“ neměli soudci žádné slitování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám