Hlavní obsah

Ukradená Toyen se po 27 letech vrátí majitelce

Právo, Radek Plavecký

Po 27 letech od krádeže se snad Mladě Filípkové z Benešovska konečně vrátí odcizený obraz od malířky Toyen ceněný nejméně na osm milionů korun. Dlouhé soudní řízení je patrně u konce a původní majitelka obrazu Severní krajina z roku 1931 se snad dočká díla, které kdysi zdobilo stěnu jejího domku.

Foto: Policie ČR

Obraz Severní krajina od malířky Toyen.

Článek

Obraz, jenž se do rodiny dostal kdysi jako svatební dar, ukradl v roce 1992 zloděj a hned vzápětí jej prodal překupníkům. Zloděj byl sice dopaden a odsouzen, ale surrealistická malba skončila neznámo kde.

Až po čase se objevila u sběratele Josefa Běhunčíka. Ten se domluvil se dvěma překupníky Pavlem Filipem a Patrikem Šimonem, aby kontaktovali Mladu Filípkovou a nabídli jí kompenzaci dva miliony korun za to, že nechá obraz vymazat z registru kradených děl a nebude jej už nárokovat.

Všichni tři muži byli pravomocně odsouzeni za legalizaci výnosů z kradeného díla

Aby zvýšili nátlak, při dalším jednání nabídli překupníci už jen 1,8 milionu. Mlada Filípková o tom informovala policii a schůzky si kriminalisté nahrávali, což posloužilo jako důkaz. Všichni tři muži byli pravomocně odsouzeni za legalizaci výnosů z kradeného díla. Kvůli neustálému odvolávání všech tří mužů se však soudy vlekly.

Odvolání vzali zpět

Obraz byl mezitím v depozitu v Praze, ale Běhunčík se jej odmítal vzdát a stále tvrdil, že majitelem je on. V rozhodnutí soudu však stojí, že Běhunčík nabyl obraz za podivných okolností nestandardním postupem. Přesto stále nesouhlasil s nařízením soudu, aby dílo vydal z úschovy, a odvolal se proti němu. Až teď nastal zvrat.

„Po poradě s klientem jsme odvolání vzali zpátky,“ uvedl Běhunčíkův advokát Jiří Peške. Rozsudek tím pádem nabude právní moci.

„Paní Filípková se dobere zpátky obrazu, o němž tvrdí, že je stále její,“ dodal Peške.

Obraz, který visel roky v kuchyni, se vydražil za 614 milionů

Koktejl

Rozsudek, v němž soudkyně Hedvika Lávičková píše, že Mlada Filípková řádně prokázala své vlastnické právo, by se měl stát definitivní tečkou za více než čtvrt století dlouhým zamotaným příběhem obrazu Toyen.

Reklama

Výběr článků

Načítám