Hlavní obsah

Ukopnu vám hlavy, vyhrožoval hostinský kontrolorům EET. Potrestán nebude

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Majitel restaurace Hájovna ve Kdyni na Domažlicku Miloš Sivák nebude potrestán za výhrůžky vůči dvěma pracovníkům finančního úřadu, kteří do jeho podniku přišli v srpnu 2017 zkontrolovat dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb.

Foto: Novinky

Účtenka z EET

Článek

Sedmapadesátiletému podnikateli původně uložil domažlický soud za spáchání přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu pokutu pět tisíc korun. Krajský soud v Plzni ale v odvolacím řízení Siváka nyní obžaloby zprostil.

„Jeho chování nebylo až tak společensky škodlivé, aby mohlo být posouzeno jako trestný čin,“ odůvodnil krajský soud osvobozující verdikt.

Z 500 kolonek zůstaly čtyři. Ministerstvo financí formulář na EET razantně zkrátilo

Domácí

Sivák během kontroly nejprve na úředníky vyjel, že ho otravují, a nadával jim, že jsou komunističtí estébáci, kteří by zasloužili nakopat zadek. Později začal mlátit do stolu a křičel, že jim ukopne hlavy a že je zastřelí. Jeho chování tehdy ve dvojici kontrolorů, muži a ženě, vyvolalo strach a obavy o své zdraví.

„Za pětadvacetileté působení u státní správy jsem se s podobnou agresí nesetkal,“ uvedl před soudem kontrolor Vladimír V. Jeho kolegyně pak doplnila, že měla strach z toho, co jim hostinský provede.

Nechá se snadno rozčílit, pokud má pocit, že došlo k nějakému bezpráví
manželka obžalovaného

Spor vygradoval v okamžiku, kdy kontroloři chtěli po Sivákovi účtenku za dva nápoje. „Zrovna mi došla v tiskárně páska, tak jsem vydal doklad o chvilku později, než jsem přijal peníze. Za to mně dali pokutu 20 tisíc korun. Cítil jsem to jako nespravedlnost,“ hájil se Sivák.

Zastání našel i u své manželky. „Nechá se snadno rozčílit, pokud má pocit, že došlo k nějakému bezpráví. Ta situace pro něj byla tehdy náročná na to, aby si dokázal udržet chladnou hlavu,“ vypověděla žena před soudem.

Schillerová měla v pražské tržnici SAPA konferenci k EET

Ekonomika

Pomohla mu bezúhonnost

Z osvobozujícího rozsudku vyplývá, že o výhrůžkách Siváka na adresu kontrolorů není pochyb. „Je ale třeba zohlednit dosavadní bezúhonnost obžalovaného a také to, že mu nic nepřitěžuje. Naopak je zapotřebí vzít v potaz pozdní trestní oznámení z finančního úřadu, což se stalo až ve chvíli, kdy se obžalovaný nechtěl spokojit s výsledky správního řízení,“ stojí v rozsudku.

Soud dále upozornil na to, že jednání obžalovaného by bylo možné posoudit jako přestupek, ale s ohledem na to, že od spáchání deliktu uplynula doba delší než rok, je už promlčen. Naopak státní zástupkyně požadovala pro Siváka daleko vyšší trest, a to šestiměsíční vězení s dlouhou zkušební dobou, nebo pokutu alespoň 15 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám