Hlavní obsah

Ukazoval jsem pistoli a ta vystřelila, řekl obžalovaný z vraždy ve vlaku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jízdu, na kterou už možná nikdy nezapomenou, prožili loni na konci září cestující osobního vlaku jedoucího z Brna na Bílovice nad Svitavou. Krátce poté, co se vlak rozjel z nádraží, se totiž ozval výstřel. Na sedačku se zhroutil devětatřicetiletý muž, spoušť pistole zmáčkl podle obžaloby jeho o rok starší kolega z práce Martin Vlček. U brněnského krajského soudu mu za vraždu hrozí až 18 let vězení. Pozůstalí po střelci chtějí čtyři milióny korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný z vraždy Martin Vlček

Článek

Kolegové z práce nasedli osudný večer po desáté hodině do vlaku. „Během jízdy obžalovaný střelil do břicha poškozeného, který na místě zemřel. Obžalovaný nebyl držitelem zbrojního průkazu, přesto si pořídil pistoli ČZ ráže 6.35,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdira.

Vlček před soudem nijak nezapíral, že smrtící ránu vypálil právě on, tvrdil však, že rozhodně neměl v úmyslu svého kolegu z práce a kamaráda zastřelit, jednalo se podle něj o nešťastnou náhodu.

Po výstřelu jsem zůstal jako opařený, nechápal jsem, co se stalo, měl jsem zalehlé uši.
obžalovaný

„Tu pistoli jsem našel asi 14 dní dříve při vyklízení bytu po otci. Dal jsem si ji do batohu a ani jsem o ní nevěděl. Ve vlaku jsem mu ji chtěl ukázat, vytáhl jsem ji z pouzdra, natáhl a pak došlo k výstřelu. V tu chvíli hlaveň mířila na něj, seděli jsme ve vlaku proti sobě,“ popisoval u soudu Vlček.

V době výstřelu měl v sobě podle svých slov asi deset piv, s kolegy totiž po práci zaskočili do hospody. „Po výstřelu jsem zůstal jako opařený, nechápal jsem, co se stalo, měl jsem zalehlé uši. Chvíli jsem se na něj jen díval, pak jsem si k němu sedl a začal jsem volat o pomoc, snažil jsem se vystoupit z vlaku, který zrovna zastavil ve stanici v Brně v Židenicích. Ale nepovedlo se mi to. Potom jsem vyhodil pistoli z okna a na další zastávce jsem vystoupil. Nedokážu si vysvětlit, jak se to stalo, proč jsem měl prst na spoušti. Lituji toho, nikdy se to nemělo stát,“ dodal Vlček.

Senát brněnského soudu v čele s Petrem Jirsou by měl vynést verdikt po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zadržela podezřelého z vraždy ve vlaku

Policie zadržela 39letého muže, podezřelého z páteční střelby ve vlaku z Brna do Adamova. Obviněný z vraždy a nedovoleného ozbrojování je zatím v cele, čeká se...

Výběr článků

Načítám