Hlavní obsah

Udělal jsem velkou chybu, říká obviněný pirát z D1

Právo, Radek Plavecký

Čtyřicetiletý Luboš Lacina z Valašského Meziříčí byl obviněn z pokusu o těžké ublížení na zdraví za nehodu z 22. března. Tehdy na 24. kilometru dálnice D1 ve směru z Brna do Prahy po předjetí pomalejšího vozu mazda najel do jeho boku a vůz doslova vystřelil z dálnice.

Článek

V autě, které se vykutálelo do lesíka poblíž vozovky, seděli dva ještě ne třicetiletí lidé. Oba vyvázli naštěstí jen s drobnými oděrkami. Vše zaznamenala kamera na dálnici D1. Lacinovi teď hrozí až 12 let vězení. Prostřednictvím svého právníka odpověděl na dotazy Práva.

Můžete vysvětlit, co se z vašeho pohledu při předjíždění dělo na dálnici, jak k nehodě a vytlačení mazdy z dálnice došlo?

Udělal jsem velkou řidičskou chybu při předjížděcím manévru, kdy jsem se chtěl zařadit z levého do pravého pruhu, abych uvolnil místo za mnou rychle jedoucím vozidlům. Byla to hrubá chyba, při níž jsem neúmyslně ohrozil posádku vozidla Mazda. Je mi velmi líto, že k této situaci došlo.

Pokud by to šlo, chtěl bych vrátit čas před tuto nehodu, aby se to nikdy nestalo. Upřímně se omlouvám jak posádce, tak i jejich blízkým a rodinám. Omluvil jsem se prostřednictvím České televize, prostřednictvím osobních dopisů a rád bych se omluvil i osobně, budou-li o to mít ti dva lidé zájem.

Pokoušel jste se kontaktovat posádku havarovaného auta, s jakým výsledkem?

Ano, posádku mazdy jsem kontaktoval prostřednictvím osobních dopisů. Zatím se mi nevyjádřili.

Došlo k přímému kontaktu vašeho a vytlačeného vozu, nebo jste byli jen velmi těsně vedle sebe?

To je předmětem zkoumání Policie ČR. Uvnitř vozidla jsem nezaznamenal žádný zvuk, který by odpovídal nárazu. Rozhodně jsem však neměl úmysl do vozidla Mazda narazit, chtěl jsem se zařadit před něj.

Co vám svitlo hlavou, když jste ve zpětném zrcátku viděl, jak auto zmizelo ze silnice?

V první chvíli jsem nevěděl, co se vlastně stalo, co způsobilo, že mazda vyjela z dálnice. Začal jsem brzdit a zastavil jsem za okraji mostu. Záběry v TV tento okamžik nezachytily, nicméně musí takový záznam existovat. Velmi se mi zrychlil tep a byl jsem značně rozrušený.

Po jaké době a kde jste zastavil? Volal jste záchranku nebo 112, abyste přivolal pomoc?

Brzdit jsem začal okamžitě, jakmile jsem zpozoroval, že vozidlo Mazda opouští dálnici. Zastavil jsem na začátku toho mostu, za mnou zastavilo ještě jedno osobní auto, na kamerovém záznamu to musí být vidět. Pak jsem volal 112. Byl jsem značně rozrušený, proto jsem nejdříve namačkal na displeji 1112, takže se rozhovor neuskutečnil napoprvé. Tohle jsem si kontroloval posléze ve výpisu volání na mobilu.

Šel jste se sám podívat k havarovanému autu, abyste lidem pomohl a poskytl pomoc?

Ano, bylo to ihned poté, co jsem dokončil volání na 112. Když jsem došel k místu, kde mazda opustila dálnici, tak už tam byla osádka a oba lidé byli v pořádku.

Kolik už jste jako řidič najezdil přibližně kilometrů?

Od roku 1994 jsem najezdil přibližně 750 000 km.

Boural jste někdy a máte nějaké trestné body za přestupky?

Ne, aktuálně mám plný počet bodů. Naposledy jsem přišel tuším o 1 bod v roce 2007 – zapomněl jsem svítit.

Za jakého se považujete řidiče?

Stala se mi tato hrozná havárie, za což se opakovaně omlouvám. Obecně však jezdím velmi opatrně a obezřetně, což mohou potvrdit lidé, kteří se mnou občas cestují jako spolujezdci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám