Hlavní obsah

Údajný Šlachtův informátor Arifovič dostal podmínku a peněžitý trest

Právo, Petr Kozelka

Podnikatel Albin Arifovič, který měl být v minulosti informátorem Roberta Šlachty, odešel v úterý od soudu s podmínkou a peněžitým trestem za to, že se přes bývalého brněnského kriminalistu Jana Kavana dostal k informacím z policejních databází.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Citlivé informace u podnikatele našli detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) při domovní prohlídce.

Senát brněnského městského soudu v čele s Hanou Bartoňovou Arifovičovi vyměřil 18 měsíců s podmíněným odkladem tři roky a k tomu peněžitý trest 120 tisíc korun, stejný trest dostal i Kavan, jemuž soud ještě navíc na čtyři roky zakázal sloužit u bezpečnostních sborů.

Arifovič po Kavanovi opakovaně požadoval informace z policejních databází a o probíhajících trestních řízeních proti osobám, se kterými měl spory, nebo o osobách, jež ho zajímaly.
státní zástupce

Podle státního zastupitelství někdejší detektiv brněnské hospodářské kriminálky Kavan podnikateli předával informace v letech 2014 až 2016. „Arifovič po Kavanovi opakovaně požadoval informace z policejních databází a o probíhajících trestních řízeních proti osobám, se kterými měl spory, nebo o osobách, jež ho zajímaly. Kavan toto opakovaně udělal a informace mu předával,“ prohlásil státní zástupce.

Podle vyšetřovatelů takto policista „prohnal“ databázemi i Arifoviče, aby se přesvědčil, že se o něj a jeho aktivity strážci zákona nezajímají. Požadované lustrace prý policista vždy přiřadil k nějakému případu, na němž zrovna pracoval. „Byly ale vyhotoveny bez jakékoli souvislosti se spisovým materiálem,“ upozornil státní zástupce.

Arifovič před soudem odmítl vypovídat, Právu řekl, že „všechno je vykonstruované“. Jeho právníci se pak marně soud snažili přesvědčit, že se podnikatel stal obětí rejdů GIBS. „Postup inspekce byl zvláštní a nestandardní, svoji nefundovanost látal rozbředlým procesem. Trestní spis má pět tisíc stran, ale relevantních je tak 15 procent,“ tvrdil jeden advokát.

Považuje to za šikanu

„GIBS nedokázal najít nic, co by zdiskreditovalo Šlachtu, a tak se rozhodl využít i ty nejmenší poznatky a začal s dalším vyšetřováním, tentokrát Arifoviče. Jeho jméno je vláčeno v médiích, a přitom dobré jméno a pověst jsou pro něj velice důležité, je to pro něj likvidace ve společenské i podnikatelské sféře. A proto je tu i tato kauza. Před očima své ženy a dětí jej policisté vytáhli z auta a odvezli do cely, chtěli pro něj vazbu. Klient to považuje za šikanu,“ stěžoval si druhý z obhájců.

Nejsou žádné doklady o tom, že bychom se domlouvali, ačkoli jsme oba byli odposlouchávaní.
expolicista Jan Kavan

Kavan přiznal, že s Arifovičem se jako policista potkával a nakonec se podnikatel stal jeho neformálním informátorem. „Není ale doloženo, že by po mně Arifovič něco chtěl, nebo že by mě naváděl, abych mu informace předal. Nejsou žádné doklady o tom, že bychom se domlouvali, ačkoli jsme oba byli odposlouchávaní. Vychází se z toho, že se u něj našlo obrovské množství informací, kde byly i informace z lustrací. Ale on byl v těchto případech buď poškozený, nebo zmocněnec poškozených, a tak měl přístup k policejnímu spisu,“ hájil se Kavan.

Soudkyně Bartoňová ale tvrzení obhajoby rozcupovala a upozornila, že lidé, o kterých měl Arifovič informace, vůbec detektiva Kavana a jeho případy neznali, zato všichni znali právě brněnského podnikatele. „Připomínám, že v důkazech je i komunikace, kdy Arifovič dává zadání na jednoho člověka a ve stejném období Kavan lustraci provádí. Lustrace je pak nalezena u Arifoviče,“ zdůraznila Bartoňová.

„Obhajoba, že by si takové informace mohl zjistit ve spise, je nesmyslná a vůbec tomu nevěřím. Možná se Arifovič inspiroval démonizovaným archivem Františka Mrázka. Už jen tím, že ty informace měl, si mohl posilovat své postavení mezi ostatními obchodními partnery a používat či zneužívat je v obchodním styku,“ vysvětlila soudkyně.

Senát dokonce uvažoval o tom, že by ukládal přímo vězení, nikoli jen podmínky.

„U Kavana to bylo proto, že byl policistou, vynášel citlivé informace a dával je Arifovičovi, který byl dříve odsouzen za vydírání se zbraní v ruce. Ale nakonec nám přišel elegantní návrh státního zástupce na kombinaci podmínky a peněžitého trestu,“ dodala Bartoňová.

Arifovičovo jméno rezonovalo i v dalším případu údajných úniků z policejních spisů v Praze. Brněnský podnikatel byl také v minulosti v kontaktu i s tehdejším detektivem a pozdějším šéfem protimafiánského útvaru Šlachtou. „Znám ho, když jsem dělal na Národní protidrogové centrále. S touto osobou jsem spolupracoval v roli řadového detektiva,“ potvrdil dříve u jiného soudního líčení Šlachta.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám