Hlavní obsah

Údajný masový vrah v Česku podle udání obtěžoval dívky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Slováka Jozefa Roháče (52), přezdívaného "čistič slovenského podsvětí“, podezřívají pražští kriminalisté, že během svého devítiletého skrývání před policií sexuálně obtěžoval na Žižkově několik dívek mladších osmnácti let.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský masový vrah Jozef Roháč s policejní eskortou.

Článek

Pokud by případ nakonec skončil Roháčovým odsouzením, česká justice by jej zatím nevydala do Maďarska, přestože už o tom loni v prosinci rozhodl pražský městský soud. Roháč by si totiž musel nejprve odpykat trest v české věznici.

Slovákovi přitom hrozí v Budapešti doživotí za pokus vraždy z roku 1997. Navíc má údajně na svědomí v Maďarsku i ve své rodné zemi zabití deseti lidí. „Mohu potvrdit, že pod dozorem našeho zastupitelství probíhá prověřování věci, v níž jako podezřelý figuruje pan Roháč.

Jde o trestné činy návod k pohlavnímu styku a vydírání. Údajné oběti jsou čtyři dívky mladší osmnácti let. Nicméně trestní stíhání dosud zahájeno nebylo,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf žalobců z Prahy 3 Petr Cibulka. Policie má podle něj v této kauze rozhodnout do poloviny února.

Cibulka však nepředpokládá, že by Roháče obvinili, protože tomu prý zatím nesvědčí „skutková zjištění“. V praxi to znamená, že policie nemá důkazy o tom, že by viníkem byl skutečně Roháč. Podle důvěryhodného zdroje Práva seznámeného s vyšetřováním poznaly jako možného pachatele sexuálních deliktů samy dívky, když jej viděly v televizi u soudu, který rozhodoval o jeho vydání do Maďarska.

Policisté přitom podle zjištění Práva pásli po neznámém muži, který měl na pražském Žižkově nejméně po čtyřech dívkách neúspěšně požadovat sex a některé z nich údajně vydírat více než tři roky. Kdyby nakonec přece jen kriminalisté, žalobci a nakonec i soud označili jako pachatele Roháče, hrozil by mu až pětiletý trest vězení. Teprve po jeho odpykání by měli na Roháče nárok Maďaři.

Obžalován za alkohol

A to ještě není všechno, co má tento domnělý slovenský nájemný vrah v ČR údajně na svědomí. „Ve druhé polovině ledna podalo státní zastupitelství Prahy 1 na pana Roháče obžalobu pro trestné činy padělání a pozměňování veřejné listiny a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až dvouleté vězení,“ upřesnil mluvčí pražského městského soudu Petr Kulawiak.

Zmíněných prohřešků se měl devět let hledaný muž dopustit loni v říjnu, kdy opilý vjel v centru Prahy s autem do protisměru a měl u sebe falešné doklady. Zcela náhodou jej tehdy zadrželi pražští policisté, kteří se pak hodně divili, koho že to vlastně chytili. Roháč pak skončil v předběžné vazbě, nyní sedí v obdobné vydávací vazbě.

Stejně jako v kauze sexuálních deliktů by si ale i v tomto případě musela maďarská justice počkat nejprve na to, až si Roháč odpyká případný nepodmínečný trest. Ovšem podle mínění žalobců v této věci je pravděpodobnější podmínečné odsouzení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám