Hlavní obsah

Údajný důstojník z Jemenu připravil ženu ze Svitavska o půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Další ze série internetových podvodů vyšetřují svitavští policisté. Údajně vysoký armádní důstojník dislokovaný na misi v Jemenu připravil neopatrnou ženu o skoro půl milionu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž nejprve 62leté ženě ze Svitavska nabídl prostřednictvím sociální sítě přátelství, jež postupně přerostlo ve stálý komunikační kontakt. Následoval klasický scénář, kdy virtuální přítel nastínil záměr misi opustit a natrvalo zakotvit nejlépe ve společném přístavu s podvedenou ženou.

Žena umožnila podvodníkovi přístup do počítače. Přišla o 1,3 milionu

Krimi

Cestu životem měla dvojici usnadnit slušná suma v dolarech, kterou měl muž poslat v balíčku na ženinu adresu. Namísto balíčku, zadrženého prý španělskými celníky, přišla výzva od fingované přepravní společnosti zaplatit clo vyčíslené na 3 700 eur (asi 96 tisíc korun), což žena udělala.

Žena ležící v nemocnici poslala manželovi údaje do bankovnictví. Přišli o 800 tisíc

Bezpečnost

Vstřícně reagovala také na další požadavek podvodníka na zaplacení tentokrát 15,5tisícového celního doplatku (asi 403 tisíc korun). Žena prozřela teprve po hrozbě, že pokud okamžitě nezaplatí 32 tisíc eur, čeká ji každodenní penále vyčíslené na 200 eur. „Toho se zalekla a svěřila se rodině, která dospěla k závěru, že se stala obětí podvodu,“ doplnila policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Ke stejnému závěru došli i kriminalisté, již případ vyšetřují. Dopadnout podvodníka se obvykle v těchto případech podaří velmi zřídka. Přitom se ani nemusí jednat o člověka z druhého konce světa, nýbrž o nejbližšího souseda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám