Hlavní obsah

Údajný člen Toflova gangu Setvák půjde ve čtvrtek na svobodu

Právo, Radim Vaculík

Někdejší šéf brněnské pobočky policejní inspekce a zároveň jeden z obviněných v kauze tzv. Toflova policejního gangu Rudolf Setvák se ve čtvrtek dostane po třech měsících strávených ve vazbě na svobodu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák

Článek

Právu to ve středu potvrdil vyšetřující žalobce z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Martin Brzobohatý, kterému nic jiného než pustit Setváka z vězení kvůli uplynutí vazební lhůty nezbývá.

Ostatních pět původně obviněných údajných členů brněnského gangu zůstává podle zjištění Práva i nadále za mřížemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Miloš Almasy

U dvou z nich, Miloše Almasyho a Eduarda Poláka, stále platí vazební důvody A i B, tedy hrozící útěk a ovlivňování svědků. O třech dalších, Eduardu Slaninovi, Zdeňku Olahovi a Petru Křipském, přitom ve středu rozhodoval Krajský soud v Ostravě.

Vazba dalším třem prodloužena

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje krajští soudci ve středečním neveřejném jednání vyhověli stížnosti státního zástupce Brzobohatého proti nedávnému verdiktu Okresního soudu v Ostravě, který zamítl žalobcův návrh na ponechání jmenovaných ve vazbě z důvodu možného útěku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Eduard Polák

Pokud by státní zástupce se stížností neuspěl a důvod vazby kvůli hrozícímu útěku obviněným nezůstal, musel by Brzobohatý nařídit rovněž jejich propuštění. Právě ve středu totiž končí tříměsíční lhůta pro držení obviněných za mřížemi kvůli možnému ovlivňování svědků. Jenže podle zjištění Práva dal soud Brzobohatému za pravdu a Olahovi, Křipskému i Slaninovi znovu rozšířil vazební důvod o možná útěk, což v praxi znamená, že ve vězení zůstanou i nadále.

V případě Setváka, který měl údajně z titulu své funkce na policejní inspekci krýt trestnou činnost Toflova gangu, ale obviněn byl údajně pouze z jednoho z celkem třiceti dosud zadokumentovaných skutků, je však situace zcela jiná.

Setvák bude propuštěn do čtvrtka

I u něj žalobce chtěl, aby zůstal ve vazbě kvůli hrozbě útěku, nicméně prvoinstanční okresní soud s tím stejně jako u Olaha, Slaniny a Křipského nesouhlasil.

Avšak na rozdíl od posledních tří jmenovaných nepodal státní zástupce v případě Setváka proti verdiktu soudců stížnost. Tudíž už pro něj neplatí vazební důvod A, tedy možný útěk. Zůstává tedy jen důvod B, což je možné ovlivňování svědků, ale i u něj končí maximální tříměsíční lhůta pro držení za mřížemi právě ve středu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný Zdeněk Olah

„Protože u něj končí lhůta dnešním dnem a u něj jsem stížnost nepodával, tak nejpozději do zítřka o něm musím rozhodnout a propustit ho z vězení. Stane se tak zřejmě zítra,“ řekl Právu Brzobohatý.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Inspekce policie viní celkem devět lidí vesměs z řad bývalých policistů z brněnské hospodářské kriminálky z účasti na zločinném spolčení v rámci organizované skupiny, která měla během zhruba třinácti posledních let vydírat nejméně ve třiceti případech brněnské podnikatele nebo jiným pomáhat se zametením jejich trestné činnosti. Hlavou gangu byl údajně někdejší člen kriminálky Michal Tofl, kterého však dosud neznámý pachatel loni v červnu zastřelil nedaleko jeho brněnského domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám