Hlavní obsah

Údajní žháři z Vítkova byli aktivní neonacisté, tvrdí Antifa

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni čtyři mladíci, které policie v srpnu obvinila z dubnového žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově, patřili údajně mezi aktivní členy neonacistických hnutí. Mají to dosvědčovat fotografie, které v úterý na svých internetových stránkách zveřejnilo anarchistické hnutí Antifa.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vypálený dům ve Vítkově

Článek

Z nich vyplývá, že se někteří z obviněných, nebo dokonce všichni čtyři účastnili v minulosti demonstrací či akcí zakázaného radikálního Národního odporu nebo dalšího neonacistického a již zrušeného hnutí Národní korporativismus.

Na fotografiích jsou také zmínění podezřelí v přítomnosti několika kandidátů pravicové Dělnické strany, kterou se v minulosti pokusila česká vláda kvůli jejímu programu zakázat.

Dva z obviněných byli podle Antify už v únoru 2006 pořadateli demonstrace Národního odporu v Bruntále. Podle Antify patřili mezi aktivisty tohoto zakázaného hnutí, přesněji pod jeho pobočku Slezsko.

Na fotografiích zveřejněných v úterý Antifou jsou domnělí žháři zachyceni jako účastníci akcí například Národního odporu v Bruntále a v Praze v roce 2006, Národního korporativismu v Opavě v srpnu téhož roku či v Otrokovicích v lednu 2007 nebo ve Frýdku-Místku v červenci 2007.

Nechybějí ani na snímcích ze svitavského pochodu z července 2007 na podporu Vlastimila Pechance, domnělého skinheada odsouzeného za rasově motivovanou vraždu.

Sami údajní žháři nyní čelí obvinění z rasově motivovaného několikanásobného pokusu o vraždu romské rodiny z Vítkova, všem čtyřem hrozí výjimečný trest, včetně doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám