Hlavní obsah

Učněm pobodaný pedagog zemřel

SVITAVY

Pedagog svitavského učiliště, kterého v pondělí dopoledne vážně pobodal jeden z mladistvých učnů, zemřel po převozu do nemocnice. Případ je vyšetřovaný jako vražda. Pokud bude mladík postavený před soud, hrozí mu pět až 10 let vězení. Podle neoficiálních zpráv je podezřelému 16 let a navštěvoval druhý ročník školy.

Foto: tým B7

Beskydská sedmička v noci.

Článek

"Čin se stal během vyučovací hodiny v 9:45, kdy byl 60letý učitel bez zjevného důvodu pobodán několika ranami nožem. Policejní komisař během dneška sdělí důvodně podezřelé osobě provinění z vraždy. Motiv činu je nadále předmětem vyšetřování," sdělil odpoledne Novinkám mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.

Učitelovu smrt potvrdil i ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř. "Muž byl v kritickém stavu dopraven na chirurgickou ambulanci, kde zemřel," řekl Havíř.

Ředitel školy na místě řekl, že mrtvý učitel měl těsně před důchodem a patřil k vyrovnaným a hodným kantorům.

Ani podezřelý mladík prý nepatřil mezi konfliktní typy. Ředitel ovšem nemohl vyloučit, že trpí nějakou duševní poruchou.

Učni hrozí až 10 let

Policie další podrobnosti nezveřejní kvůli novému zákonu soudnictví o mladistvých, který zakazuje uvést informace, které by vedly k identifikaci podezřelého mladíka.

Učeň se podle něj nedopustil trestného činu, ale tzv. provinění. Znamená to, že pokud by byl mladík obžalovaný, zabývali by se jeho případem v neveřejném jednání soudci, kteří se specializují na trestnou činnost mladistvých. Ti mohou mladíka potrestat poloviční výší sazby za trestný čin. Vzhledem ke smrtelným následkům mu však může hrozit až 10 let.

V Česku první případ

Svitavské neštěstí je v naší republice zřejmě první, kdy žák zabil během vyučování svého pedagoga.

Případy napadených pedagogů

20. ledna 1998 - Šestnáctiletý žák zaútočil železnou tyčí při vyučování na učitelku německého jazyka (24) v soukromém gymnáziu v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Chtěl se tak patrně pomstít za to, že propadal z dějepisu a z němčiny.

29. ledna 1998 - V noci ubil kusem dřeva sedmnáctiletý chovanec Výchovného ústavu pro děti a mládež v Chrastavě na Liberecku svou vychovatelku (47). Druhá vychovatelka (51) skončila v kritickém stavu v nemocnici. Soud jej poslal na osm let do vězení.

7. října 1999 - Terčem útoku dvojice žáků se stala ředitelka Speciální školy v Bruntále. Ve škole ji napadli a zranili příbuzní žáka deváté třídy, kterému kvůli špatné docházce a dalším prohřeškům hrozil výchovný ústav.

14. prosince 1999 - Chovanec střediska výchovné péče v Podlesí u Valašského Meziříčí na Vsetínsku napadl vychovatelku a způsobil jí otřes mozku a četná tržná zranění. Mladík zřejmě z nápravného zařízení chtěl uprchnout.

Leden 2002 - Smrtí vyhrožoval kantorce (25) čtrnáctiletý žák ostravské základní školy. Od počátku roku ji při vyučování urážel hrubými nadávkami, napadal její jugoslávskou národnost a pokusil se učitelku zbít.

24. října 2002 - Šestnáctiletý žák zbil učitelku na speciální škole pro sluchově a mentálně postižené v jihočeských Vodňanech. Žák nejprve ubližoval ostatním. Učitelka děti bránila, proto se na ni vrhl a shodil ji ze schodů. Učitelka skončila v nemocnici s otřesem mozku.

Únor 2003 - Sedmnáctiletý chovanec Výchovného ústavu pro děti a mládež ve Žluticích na Karlovarsku napadl vychovatele (40) na chodbě před jídelnou a zlomil mu ruku.

27. června 2003 - Žák deváté třídy z Veselí nad Moravou na Hodonínsku dal učitelce facku za to, že se zasadila o snížení jeho známky z chování.

8. prosince 2003 - Psychicky nemocný student královéhradecké univerzity napadl baseballovou pálkou pedagoga (53).

1. března 2004 - Student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel.

Zdroj: ČTK

Dosud nejvážnější případ se stal loni v prosinci na královéhradecké univerzitě, kde dvacetiletý student politologie Martin Jelínek zbil baseballovou pálkou pedagoga Jana Laška. Lašek utrpěl tržnou ránu na hlavě a podlitiny na mnoha místech těla. Jelínka zatkla policie krátce po incidentu nedaleko školy. Student však za čin nebude potrestaný, protože útočil v nepříčetnosti. Jeho stíhání bylo koncem února zastaveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám