Hlavní obsah

Účastník rallye na Plzeňsku vjel do diváků, šest zranil

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLASY
Aktualizováno

Při automobilové soutěži v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku najel v pátek večer jeden ze závodníků do obecenstva. Šest lidí bylo zraněno, jsou mezi nimi i dvě děti ve věku asi třináct a devět let. Všichni zranění byli při vědomí. Mají zlomeniny rukou a nohou.

Článek

"Starší manželský pár převezl vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice na Lochotín, otce dětí a dalšího muže transportovaly sanitky na chirurgické oddělení v Mulačově nemocnici v Plzni a do fakultní nemocnice na Borech," dodala Ptáčková.

Závod Pongratz Rallye Kralovice odstartoval v pátek v 17:00. Jede se částečně po místních komunikacích a silnici třetí třídy. Podle tajemníka městského úřadu v Plasích Josefa Domabyla nejsou komunikace ve špatném stavu. "Ta rallye má smůlu. Už vloni při závodu se tam zabil jeden mladý muž a závod pak byl zrušen," uvedl.

Závod byl přerušen 

Podle něj jde o poloamatérský závod, který odstartoval v Plasích v části zvané Peklo a vede na Horní Hradiště, Žebnici a končí na křižovatce s hlavním tahem 1/27 Plzeň-Most. V celém zhruba šestikilometrovém úseku je silnice uzavřena.

Podle policejní mluvčí Jolany Číhové byl závod přerušen a policie nehodu vyšetřuje. "Vůz vyjel ze zatáčky a najel do stojících diváků. Šetříme, co bylo příčinou nehody, zda řidič nezvládl řízení, nebo se jednalo o technickou závadu. Zabýváme se také tím, jak byla trať zabezpečena," uvedla Číhová.

Na místě zasahovalo pět sanitek, dvě s lékaři, tři převozní. Sanitky převážely zraněné do nemocnice a na letiště v Plasích, kde kvůli špatné viditelnosti musel přistát vrtulník.

Zranění diváků při automobilových soutěžích jsou častá 

Zranění diváků při automobilových soutěžích nejsou ojedinělá. Před měsícem při Memoriálu Miroslava Fajkuse sportovních vozů v Ostravě přišel o život jeden přihlížející a dva byli zraněni poté, co jeden ze závodníků dostal smyk, nezvládl řízení a najel do diváků.

Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye šou Blovice v únoru 2002. Rallye Český Krumlov v květnu téhož roku poznamenala havárie posádky David Komárek a Zdeněk Roupec, při níž bylo zraněno sedm diváků, z toho dva těžce.

Během Pražského rallyesprintu v prosinci 2003 havaroval při průjezdu kolem strahovských stadionů na mokré vozovce brněnský závodník David Komárek, jehož vůz vjel do diváků. Jeden z nich utrpěl zlomeninu bérce.

Při Rallye Šumava v březnu 2004 jezdec Václav Pech svým fordem porazil diváky stojící u trati a jednoho z nich lehce zranil. Během Rallye Bohemia v červenci 2005 byli při vážné nehodě zraněni čtyři lidé. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám