Hlavní obsah

Ubodal prarodiče své přítelkyně, dostal 23 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný trest 23 let si v pondělí s hlavou schovanou v dlaních vyslechl sedmadvacetiletý Jaroslav Kafka. Ten před dvěma lety v červnu v Koněšíně na Třebíčsku ubodal prarodiče své tehdejší přítelkyně. Nelíbilo se mu totiž, že vnučce rozmlouvali vztah s ním.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Kafka před soudem tvrdil, že nic špatného neudělal.

Článek

Muž se nejprve k činu přiznal, před soudem ale otočil s tím, že ho k doznání donutili policisté. Podle senátu v čele s Danou Kancírovou byla ale vina dostatečně prokázána.

Ke krveprolití došlo v malé obci v noci 17. června 2012. Kafka nejprve mohutně popíjel v místní putyce a pak se po půlnoci vydal do domu prarodičů své přítelkyně, aby si s nimi vyříkal jejich výtky vůči němu.

Otevřel mu dědeček, který se ho marně snažil vykázat z domu. Opilý Kafka se naštval, sáhl po noži, který byl položený v chodbě domu, a důchodci zasadil 15 ran hlavně do krku, zad a hrudníku.

Hluk boje probudil partnerku napadeného muže, která přiběhla na pomoc. I ona ale vzápětí klesla pod přívalem bodných ran. Po vraždě Kafka v domě rozházel věci, aby navodil dojem loupežného přepadení, a rychle se vrátil zpět do hospody, od krve se přitom opláchl v blízkém rybníku.

Vyšetřování bylo náročné, braly se vzorky DNA

„Příbuzným se nelíbilo, že chodí s jejich vnučkou, hodně totiž pil. Věděl, že se v domě spí, bylo zhasnuto, přesto bouchal na dveře a dobýval se dovnitř. Když byl z domu vykazován, neodešel a místo toho zaútočil. Pak upravil místo činu, aby to vypadalo na loupežné přepadení. Podle znalců má tendenci po domnělé křivdě požadovat odplatu, reaguje nepřiměřeně a vztekle,“ konstatovala soudkyně Kancírová.

Muž před soudem tvrdil, že se ničeho nedopustil. Prý by nebyl schopen ublížit příbuzným své přítelkyně. „Jsem prostě nevinný,“ konstatoval lakonicky ve své závěrečné řeči.

„Soud neuvěřil tvrzení, že se obžalovaný přiznal pod nátlakem policie jen proto, že mu řekli, že je mu přítelkyně nevěrná. Doznal se a uvedl takové věci, které mohl znát jen pachatel,“ konstatovala Kancírová.

Vyšetřování vraždy bylo dlouhé a náročné, kriminalisté odebrali lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Kafku, který patřil mezi podezřelé, podrobili i výslechu na detektoru lži. Teprve poté mu sdělili obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám