Hlavní obsah

Ubitou manželku zastlal do postele, soud mu vyměřil výjimečný trest

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Za dlouhodobé týrání a vraždu manželky poslal v pátek Krajský soud v Ostravě na 30 let do vězení Petra Golu (39) z Pržna na Frýdecko-Místecku. Svou 32letou ženu ubil loni v červenci, tělo zastlal do postele a po několika dnech ho odnesl do kotelny. Po celou dobu byly v domě přítomny čtyři děti.

Na 30 let poslal ostravský krajský soud do vězení devětatřicetiletého Petra Golu.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený si podává odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci. Soud o jiném než o výjimečném trestu ani neuvažoval.

„Přihlédli jsme ke zvlášť surovému způsobu napadení i posudku psychologa,“ řekl soudce Miroslav Mucha. Podle znalce je osobnost Goly postižena psychopatickými rysy. Soud zohlednil i to, že ženu napadal po celou dobu soužití, několikrát dokonce kvůli tomu skončila u lékaře.

Muž před soudem přiznal, že svou ženu bil, podle něj si za to ale mohla sama. Prý chodila domů opilá, a tak byl nucen ji trestat. „Je mi to líto, ale nechtěl jsem ji zabít,“ řekl s tím, že soužití bylo velmi špatné. „Byla to ona, kdo to vždy vyprovokoval alkoholem. Kdyby tolik nepila, byl by vztah mezi námi vynikající,“ řekl.

V roce 2009 pochybilo státní zastupitelství

K tragédii došlo 22. července při jedné z hádek. Žena se prý vrátila opilá z restaurace a Golu údajně urážela. Muž připustil, že ženu napadl, svůj útok se ale snažil před soudem zlehčovat. Když v noci zjistil, že žena je mrtvá, zastlal ji do postele a svěřil se své matce. Po několika dnech tělo odnesl do kotelny a utekl.

Policisté po muži pátrali asi dva týdny a zadrželi ho v Klatovech, kde ho poznal číšník v jedné z restaurací.

Vraždou vyvrcholilo domácí násilí, kterému musela žena podle zjištění policie čelit po celou dobu soužití s Golou, a nikdy se nikomu nesvěřila. V roce 2011 se jim narodila dvojčata, spolu s nimi vychovávali i dvě děti z ženina prvního manželství.

Součástí soudního spisu je zdravotní dokumentace manželky, která v minulosti kvůli zraněním opakovaně vyhledala pomoc lékaře. A nešlo jen o facky, jak se snažil obžalovaný vše u soudu zlehčovat. Už v roce 2009 ji Gola zmlátil tak, že jí natrhl ledvinu. Protože žena nedala tehdy souhlas s trestním stíháním, policie případ odložila. U dalších zranění při ošetření lékařem vždy tvrdila, že si je způsobila sama.

To, že muž tehdy nebyl souzen už za napadení z roku 2009, označil soudce za jasné pochybení státního zastupitelství. „Zůstává rozum stát nad tím, proč to tehdy nebylo kvalifikováno jako těžké ublížení na zdraví, nebo alespoň jako pokus. Kdyby orgány činily to, co měly, byl dnes již obžalovaný ve výkonu trestu a paní mohla žít,“ podotkl soudce Mucha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám