Hlavní obsah

Ubila matku sekerou, dostala 15 let

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Za ubití matky sekerou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Pardubicích 27letou ženu na 15 let do vězení. Podle obžaloby matku po dlouhodobých neshodách loni v červenci v rodinném domě na Orlickoústecku nejdřív několikrát udeřila a pak ještě škrtila. Žena se k vraždě přiznala. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Žena obžalovaná z vraždy matky na Orlickoústecku

Článek

Dcera svou 68letou matku podle vyšetřovatelů udeřila třináctkrát do hlavy, oběť seděla v křesle zády k ní. Pak měla ještě  ležící a umírající seniorku škrtit pro jistotu provazem, protože se jí nelíbilo její chroptění.

Dívka s mrtvolou v domě přespávala, dokud se nepřiblížila návštěva příbuzných. Pak sebrala mrtvé hotovost i kreditní kartu a jezdila veřejnou dopravou po kraji. Policisté ji dopadli po týdnu, kdy se skrývala v hotelích i lesích.

Trestní senát soudu nenašel žádné polehčující okolnosti. „Obžalovaná jednala s rozmyslem a zabila vlastní matku zvlášť surovým způsobem,“ poznamenala soudkyně Anna Sobotková.

Za všechno mě kritizovala, řekla žena souzená za ubití matky sekerou

Krimi

Ani posudky odborníků na psychiku obžalované, které si vyžádal obhájce, nemohly nalézt omluvu pro chování vražedkyně. Hodnotili ji jako emočně labilní a introvertní. Ve chvíli, kdy se rozhodla vraždit, mohla sice být v afektu, ale její rozpoznávací schopnosti byly sníženy jen minimálně.

Žena se vynesení rozsudku neúčastnila, její advokát s odvoláním na její nepřítomnost nemohl říci, zda rozsudek přijímá. Státní zástupkyně Lenka Faltusová se vzdala možnosti odvolání.

„Za všechno mě kritizovala”

Obžalovaná dříve při hlavním líčení soudu řekla, že za tragédií byly osobní rozepře. S matkou měla složitý vztah. „Cokoliv jsem udělala, nic jí nebylo po chuti, za všechno mě kritizovala. Jen mě potřebovala seřvat, žádné argumenty neuznávala,“ sdělila.

Její rodiče se v minulosti rozvedli a na gymnáziu se u ní měla objevit sociální fobie, proto byla nerada mezi lidmi. Matka ale po ní údajně chtěla, aby studovala vysokou školu, což také zkusila, ale nakonec ze studií odešla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám