Hlavní obsah

U Studénky se srazilo pendolino s kamiónem, dva mrtví a desítky zraněných

Právo, Novinky, hon, kab
Ostrava
Aktualizováno

Na Novojičínsku na trati 270 u Studénky se ve středu ráno srazil vlak Pendolino s nákladním automobilem. Podle záchranářů jsou na místě dva mrtví, dalších asi 25 lidí je zraněných, čtyři lidé jsou v ohrožení života. Provoz na trati bude do odpoledne zastaven. Velmi vážně zraněn je i strojvedoucí.

U Studénky se srazilo pendolino s kamiónem Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Nehoda se stala v 7.43 na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací se závorami. Vlak Pendolino jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní se střetl s nákladním automobilem,“ řekl Novinkám mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka pendolina s kamiónem si vyžádala dva lidské životy, vlak jel z Bohumína do Františkových Lázní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr vnitra Milan Chovanec oznámil, že srážka si vyžádala dva lidské životy. „Na místě je 20 až 25 zraněných, včetně těžkých zranění,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Podle něj jsou další lidé nadále v ohrožení života.

Foto: Drážní inspekce

Srážka Pendolina s kamiónem

Jeden člověk byl mrtvý už při příjezdu záchranky, dalšího se už nepodařilo oživit. ČTK uvedla, že strojvedoucí je těžce zraněn a zřejmě přišel o obě nohy.

„Tři těžce zranění lidé jsou už v tuto chvíli na operačním sále ve Fakultní nemocnici Ostrava,“ informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Drážní inspekce

Pendolino se srazilo s kamiónem

Motor z auta byl nalezen až 200 metrů od nehody a vlaku se podařilo zastavit až asi půl kilometru za místem srážky na přejezdu.

Foto: Mapy.cz

Místo nehody

Trať je uzavřena, dráhy musely pro cestující vypravit náhradní autobusy. Náhradní autobusová doprava je zavedena už ze stanice Hranice na Moravě až do stanice Ostrava-Svinov. Autobusy nepojedou podle jízdních řádů, nýbrž kyvadlově, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Kdyby se pokusil projet, provoz by se zastavil

„Řidič vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikala výstražná světla a závory šly dolů. Následně nechal kamión stát na přejezdu a utekl,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský s odkazem na prvotní analýzu kamerových záznamů z přejezdu.

Podotkl rovněž, že kdyby se řidič pokusil závory projet, došlo by k jejich poškození a provoz na trati by byl automaticky přerušen, což by patrně zabránilo i samotné nehodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám