Hlavní obsah

U soudu s knězem viněným ze znásilnění vypovídaly poškozené ženy

Havlíčkův Brod

Výslechem poškozených žen a dalších svědků v úterý v Havlíčkově Brodě pokračoval soud s knězem Erikem Tvrdoněm, který je obžalovaný ze znásilnění a zneužití pěti žen a dívek. Líčení se uskutečnilo s vyloučením veřejnosti. Soudkyně Hana Doubková líčení odročila na čtvrtek 26. února.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Erik Tvrdoň (vpravo) při poradě se svým advokátem při dřívějším jednání

Článek

U soudu vypovídala i žena, která v jednom z havlíčkobrodských kostelů pracovala jako kostelnice. Tvrdoň ji podle obžaloby několikrát znásilnil. Tvrdoň už v minulých líčeních u soudu tvrdil, že žena trpí schizofrenií, a jakékoli sexuální násilí ve spojitosti s ní popřel.

Podle soudních znalců, kteří u soudu vypovídali při minulém líčení, však žádná z poškozených žen duševní chorobou netrpí. Tvrdoně naopak soudní znalci označili za sociálně silnou až dominantní osobnost se schopností manipulovat.

Knězi hrozí až deset let vězení

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách – dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozí až deset let vězení. Žaloba kněze viní ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie. Soudní jednání se koná v nepřítomnosti obžalovaného. Soud už dříve vyhověl jeho žádosti, aby při jednáních nemusel být přítomen.

Prověřování duchovního zahájilo oznámení osmatřicetileté ženy. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel v havlíčkobrodském bytě psychický nátlak a koncem roku 2013 ji čtyřikrát znásilnil. Havlíčkobrodští kriminalisté se případem zabývají od počátku loňského prosince. Podezřelého zadrželi loni v únoru v Praze před bytem, který muž příležitostně užíval. Hradecký diecézní biskup Jan Vokál už dříve postavil obviněného duchovního mimo službu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám