Hlavní obsah

U Rožmberku nad Vltavou se převrátil autobus

Právo, Novinky, pno, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Na silnici u Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku v jižních Čechách havaroval rakouský autobus. Ze 34 cestujících se zranilo 23 lidí, z toho pět těžce. Pod autobusem se utrhla krajnice a zůstal ležet na střeše kousek od řeky Vltavy.

Článek

Nejtěžším zraněním je podle záchranářů zlomenina pánve ženy, kterou musel do nemocnice dopravit vrtulník. Řidič utrpěl zlomeninu kotníku, ostatní cestující mají otřesy mozku, zlomeniny končetin a zhmožděniny. Zranění byli dopraveni do nemocnic v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích. Nyní jsou ve stabilizovaném stavu.

"Okamžitě po nehodě zastavilo několik aut. Jejich osádky se snažily zraněným pomoci, tlumočit a přivolaly pomoc," uvedla mluvčí. Policisté také spolu s hasiči prohledávali břeh blízké řeky i okolí, jestli někdo z cestujících v šoku neutekl. To se nakonec nepotvrdilo.

Autobus se vyhýbal protijedoucímu autu

Autobus patřící rakouské cestovní kanceláři vezl turisty z tyrolského Spittalu, Klagenfurtu a Villachu na návštěvu Českého Krumlova. V mírné pravotočivé zatáčce sjel ke krajnici, utrhla se s ním zem a on se převrátil na střechu směrem k řece. Zřejmě se vyhýbal protijedoucímu autu. Nehoda se stala dva kilometry za Rožmberkem směrem na Zátoň.

Podle svědka nehody začala autobus předjíždět žlutá škodovka. V protisměru vyjelo další auto, řidič autobusu strhl řízení na stranu a utrhla se s ním krajince.

"Silnice na Rožmberk je uzavřena od Větřní a od křižovatky U Tří veverek," řekla Novinkám mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková. Podle ní je na místě velký zmatek.

Lidé si při nehodě pomáhali

Na místo neštěstí dorazil i psycholog a tlumočník do němčiny. Jihočeský hejtman Jan Zahradník, který k Rožmberku také přijel, ocenil, že lhostejní nebyli ani řidiči, kteří projížděli kolem nehody. Zastavovali a snažili se lidem pomáhat.

Nehody zahraničních autobusů v ČR s vážnými následky od roku 2000

28. února 2000 - Německý autobus se srazil na Trutnovsku s nákladním automobilem Liaz. Zraněno bylo 24 dětí, učitelka a řidiči obou vozů. 

25. srpna 2000 - Srážka nákladního automobilu s polským autobusem na dálnici D5, šest lidí bylo těžce zraněno. 

26. června 2003 - Na dálnici D1 muselo nouzově přistát letadlo. Do auta, které ho objíždělo narazil německý zájezdový autobus se 17 cestujícími. Zraněni byli dva cestující z osobního auta.

13. prosince 2004 - Na dálnici D1 U Domašova zahynulo šest lidí při nehodě slovenského autobusu. 

6. října 2005 - Na dálnici D1 se srazil německý autobus s kamionem. Zraněno bylo 32 cestujících, z toho osm těžce.

11. srpna 2006 - Francouzský autobus se střetl vlakem na přejezdu na Brněnsku. Zahynul řidič autobusu, osm cestujících bylo zraněno, včetně strojvůdce vlaku. 

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám